Nyhetssammandrag lördag 5 augusti 2023

Publicerad 2023-08-05

Greta Thunberg drar sig ur festival, Polen häktar misstänkt spion, 14 vårdas på sjukhus efter Järvaupploppet, den 17-årige gymmördaren misstänks för sprängdåd, norrmän fick sms om hämnd för koranbränningar, nya drönarattacker mot Ryssland, bilist körde på ko på E22 i motsatt färdriktning och influencern Andrew Tate har släppts fri från sin husarrest.

Greta Thunberg skulle medverka på Edinburgh international book festival, men drar sig nu ur på grund av festivalens kopplingar till fossilbränsleindustrin, enligt BBC.
Bokfestivalen sponsras av Baillie Giffords investmentbolag, som enligt Thunberg investerar kraftigt i fossilbränsleindustrin. Att bolaget sedan sponsrar kulturevenemang är ”greenwashing”, säger Thunberg.
– Jag kan inte och vill inte associeras med evenemang som accepterar den här typen av sponsorskap, sade Thunberg som skulle ha medverkat på festivalen den 13 augusti.

Polen har häktat en belarusier som misstänks för att ha varit del av ett “ryskt spionnätverk”.
Den 39-årige mannen är den 16:e som grips i Polen misstänkt för att tillhöra nätverket.
Bland dem finns en rysk ishockeyspelare som ska ha spelat i den högsta polska ligan och som greps i juni.

14 personer vårdas fortfarande på sjukhus efter torsdagens våldsamma sammandrabbningar vid den eritreanska kulturfestivalen på Järvafältet. Det skriver Region Stockholm i en uppdatering.
Enligt regionen har de ”skador som bedöms så allvarliga att de fortfarande behöver sjukhusvård.”

Den 17-årige gymmördaren Frunze Saghatelyan, som dömdes för mordet på Delta Gym i Stockholm förra året begärs nu häktad misstänkt för en sprängning i Södertälje i tisdags.
Han misstänks för försök till utpressning, två fall av anstiftan till försök till utpressning samt anstiftan till försök till mord.
Ytterligare en person, en 20-årig man, begärs häktad. 20-åringen är misstänkt för försök till utpressning och försök till mord.
Tidigare i våras rymde Saghatelyan från ett SiS-hem men kunde senare gripas.
17-åringen dömdes för att ha skjutit ihjäl ordningsvakten Fredrik Andersson inne på Delta. Straffet blev fyra års sluten ungdomsvård.

Natten till torsdag fick flera norrmän sms där muslimer uppmanade att hämnas den senaste tidens koranbränningarna i Sverige och Danmark.
Enligt den norska säkerhetstjänsten PST rör det sig om hackerattacker.
– Det framställdes som att det var ledare i Hizbollah som låg bakom uppropet. PST:s undersökningar tyder dock på att en utländsk hackergrupp ligger bakom sändningen av sms:sen. Avsikten var troligen inte religiöst motiverad, skriver senior rådgivare Eirik Veum i ett mejl till NRK.

Nya drönarattacker mot Ryssland. En drönarattack ska ha inträffat mot en örlogsbas i Novorossijsk i Svarta havet under natten.
Attacken ska ha skett med hjälp av obemannade havsdrönare som opererar under eller på ytan, enligt BBC.
Drönarna kan lastas med 300 kilo dynamit och är fjärrstyrda. Med hjälp av dessa ska Ukraina ha lyckats genomföra minst tio attacker mot ryska krigsfartyg den senaste tiden, rapporterar BBC.

Bilist körde på ko på E22 i motsatt färdriktning. Polisen fick in flera samtal om en lös ko på E22 mellan Mönsterås och Kalmar under morgonen.
När polisen kommer fram, får de syn på en bil som åkte i fel körriktning på E22, som de prejar av vägen.
I närheten hittas en påkörd ko. Den ska vara vid liv men skadad, enligt polisen.
Bilföraren, som är i 60-årsåldern , var så pass berusad att polisen omhändertog honom. Nu är han misstänkt för rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik samt smitning från trafikolycka.

Den kontroversielle influencern Andrew Tate har släppts fri från sin husarrest i Rumänien i väntan på rättegång, säger Tates PR-agent enligt nyhetsbyrån Reuters.
Den brittisk-amerikanska influencern, som är bosatt i Rumänien, har åtalats för våldtäkt och människohandel tillsammans med sin bror Tristan Tate och två rumänska kvinnor.
Tate har suttit i husarrest sedan i mars men har nu släppts fri i väntan på rättegång efter beslut från Bukarests appellationsdomstol.
Husarresten ersätts nu med så kallad rättslig kontroll från 4 augusti till 2 oktober. Det innebär att han inte får lämna länet där Bukarest ligger, enligt Daily Mail.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.