Nyhetssammandrag söndag 6 augusti 2023

Publicerad 2023-08-06

Ryssland utlovar hämnd efter attack, män utsatta för grovt rån i Sölvesborg, militärjuntan i Niger ber Wagner om hjälp, magsjukeutbrott på Kebnekaise – gäster har isolerats och SMHI varnar för kommande stora mängder regn.

Ryssland utlovar hämnd efter attack. Maria Zakharova, talesperson på ryska UD, utlovar hämnd efter att Ukraina under natten mot  lördagen attackerat ett ryskt civilt tankfartyg på Kertj-sundet mellan Krimhalvön och Ryssland.
– Kievregimen, som inte fördöms av väst, använder aktivt nya terrormetoder. Den här gången på Svarta havet, skriver Zakharova på Telegram.
Attacken, som gjordes med ytdrönare, är den andra vattenburna på ett dygn efter att Ukraina träffat ett ryskt militärt landstigningsfartyg under fredagsmorgonen.
– Såna barbariska handlingar kommer inte stå obesvarade, skriver hon.

Män utsatta för grovt rån i Sölvesborg. Två män har misshandlats i samband med ett rån i centrala Sölvesborg under gårdagen.
Männen, som är i 20-årsåldern och 30-årsåldern, har skadats med någon form av tillhygge.
Polisen har spärrat av brottsplatsen. En av männen har förts till sjukhus.
Händelsen utreds som försök till mord och grovt rån.

Militärjuntan i Niger ber Wagner om hjälp. Militärjuntan i Niger har bett den ryska Wagnergruppen om militärt stöd, rapporterar AP.
Detta efter att tidsfristen från grannländerna i västafrikanske unionen Ecowas hotat om med våld om inte militärjuntan lämnar tillbaka makten till den folkvalda och avsatta presidenten Mohamed Bazoum. Tidsfristen går ut idag.
Enligt journalisten Wassim Nasr ska frågan till Wagner ha kommit efter att kuppledarna mött en representant från Mali i veckan.
– De behöver Wagner eftersom de skulle bli deras garanti för att behålla makten, säger Wassim Nasr till AP.

Magsjukeutbrott på Kebnekaise – gäster har isolerats. Magsjukan har slagit till på Kebnekaise fjällstation, rapporterar P4 Norrbotten.
Flera fall av magsjuka har upptäckts det senaste dygnet. I ett försök att stoppa smittan har fjällstationen infört extra hygien- och saneringsrutiner.
Gäster med symtom har isolerats och fått separata dass. ”Om du behöver göra dina behov ute i naturen: gå minst 100 meter från led respektive vattendrag för att uträtta dina behov, gräv en grop, och täck över”, skriver STF Kebnekaise fjällstation i ett inlägg på Facebook.

SMHI vädervarnar. Det blir en fortsatt regnig start på augusti när ett stort oväder kommer in över landet under söndagen.
Först når regnet Öland vid 11-12-tiden på söndagen för att sedan dra vidare mot nästa anhalt – Skåne och Småland mitt på dagen.
Nästa offer under regnets framfart blir under eftermiddagen stora delar av Götaland med Göteborg i spetsen. Framåt kvällen berörs även Svealand och i stort sett hela södra halvan av landet väntas då vara i regnets grepp.
Störst regnmängder under söndagen blir det i de södra och östra delarna av Götaland med regnnivåer uppåt 10-20 millimeter.
– Man kan räkna med att det åtminstone i södra delen av landet på många platser kan komma drygt 100 millimeter men det är svårt att säga exakt var, säger SVT:s meteorolog Pererik Åberg till SVT.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.