Nyhetssammandrag lördag 12 augusti 2023

Publicerad 2023-08-12

Ericsson utreds för mutmisstankar i Kina och Vietnam, mänskliga kvarlevor hittade utanför Norrtälje, explosion i Falkenberg och skott mot lägenhet i Malmö.

Telekomjätten Ericsson har under de senaste åren utretts för korruption. Flera personer har varit föremål för polisens utredningar. Förra året la svensk åklagare ner ärendena som gällde Kina och Vietnam.
Nu har respektive land startat egna förundersökningar och Sverige bistår dem.
– De håller på med sina utredningar, där man försöker utreda de som har tagit emot mutpengar, om det finns folk som tagit emot mutpengar i Kina och Vietnam, där vi har vidtagit vissa åtgärder, säger Leif Görts, åklagare vid riksenheten mot korruption, till Ekot.

 En död person hittades i skogen utanför Hallstavik, som ligger strax norr om Norrtälje.
Även om kroppen ännu inte är officiellt identifierad så tror polisen det vara den man som försvunnit i området under våren.
En förundersökning om mord har inletts, men några tecken på brott har ännu inte hittats.
– Eftersom vi inte alls vet något så tar vi höjd för det värsta och för att kunna vidta de utredningsåtgärder som behövs. Därför utreds det som mord, men det finns inget konkret som pekar i den riktningen, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson på polisen till Göteborgs-Posten.

 Tre kväller i rad har det skett explosioner i Falkenberg. Senast under torsdagskvällen när en detonation skedde i ett flerfamiljshus i området Herting.
Händelserna rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse och polisen undersöker samband mellan de olika explosionerna.
– Vi har mycket resurser igång i utredningarna och för att inte missa något i arbetar vi brett och på flera plan, säger Ulrica Strömkvist, lokalpolisområdeschef i Falkenberg, i ett pressmeddelande.

 Under torsdagskvällen besköts en lägenhet i ett flerfamiljshus i Rosengård i Malmö. Ingen hörde eller såg skottlossningen, utan lägenhetsinnehavaren upptäckte skotthålen i ett fönster i efterhand.
– Ingen är skadad men teknikerna har konstaterat att det är skotthål. Exakt tidpunkt när det skedde får förhör och annat avgöra, säger Thomas Paulsson, vakthavande befäl vid polisregion Syd, till Dagens Nyheter.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.