Nyhetssammandrag måndag 14 augusti 2023

Publicerad 2023-08-14

Nödläge i Ryssland efter drönarattacker, polisbil körde av vägen under jagandet av bilist, 98-årig kvinna dog efter polisens razzia, Ukraina har brutit igenom ryska försvarslinjer i syd, över 50 grader varmt i Marocko och Storbritannien varnar för terrorattacker i Sverige.

Nödläge i Ryssland efter drönarattacker. En explosion har inträffat vid ett bostadshus i Belgorod i Ryssland.
Enligt guvernör Gladkov rör det sig om en misstänkt drönarattack. Fönster har blåsts ut och uppåt 15 bilar har skadats. Nu har han utlyst nödläge i staden.
”Kaklet på fasaden har lossnat från 13:e till sjunde våningen. Men som tur är blev ingen skadad”, skriver han på Telegram.

Polisjakt i Malmö – polisbil kört av vägen. Vid 05.30-tiden signalerade en polispatrull åt en bil att stanna för kontroll men föraren körde i väg.
Händelsen inträffade på Agnesfridsvägen, vid Jägersro i Malmö.
– Flera patruller skickades till platsen och en förföljelse inleddes. Efter en stund kunde man få stopp på bilen. Både privatbilen och en polisbil behövde bärgas från platsen, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson.
Enligt vittnen på plats ska polisbilen ha kört av vägen. Polisen kunde gripa föraren som misstänks för rattfylleri.

98-årig kvinna dog efter att polisen slagit till mot tidningsägarens hem i Kansas.
En tidningsägare i Marina County, Kansas ska ha dött efter att tidningen blivit föremål för husrannsakan och beslag. Bakgrunden till razziorna är ännu inte klarlagd.

Ukraina har upptäckt en svaghet i de ryska försvarslinjerna i syd – och brutit igenom. Nu agerar man och skickar tusentals nya soldater till striderna.
Enligt amerikanska tjänstemän signalerar det starten på en ny fas i den ukrainska motoffensiven, uppger CNN.
Den ukrainska motoffensiven fick en trög start. Men nu, efter drygt två månader, verkar Ukraina skala upp sina försök för att få upp takten i offensiven, skriver CNN.
Extra trupper skickas nu till den sydliga fronten, vilket signalerar en ny fas i markoperationerna. Det säger två amerikanska tjänstemän för kanalen.
Enligt tjänstemännen har Ukraina upptäckt möjliga svagheter i de ryska försvarslinjerna i området.
Ansträngningarna verkar ge resultat. Enligt CNN har ukrainska styrkor lyckats bryta sig igenom delar av försvarslinjerna, vilket man nu försöker utnyttja.

För första gången har Marocko upplevt temperaturer på över 50 grader.
På fredagen steg kvicksilvret till 50,4 grader i Agadir vid Atlantkusten i södra delen av landet.
”Den här värmeböljan beror på varma och torra vindar söderifrån, vilket ger en markant ökning i temperatur och att medeltemperaturen under månaden steg med mellan fem och 13 grader”, skriver landets meteorologiska institut.
Det tidigare rekordet, på 49,9 grader, uppmättes i mitten av juli i år, mitt i månaden som enligt EU:s klimattjänst Copernicus var den varmaste som någonsin har uppmätts globalt.
För Marocko har de höga temperaturerna fört med sig en lång rad skogsbränder, främst i norra delen av landet.

Storbritannien varnar för terrorattacker i Sverige. Brittiska UD ändrade på söndagen i sina reseråd för britter som ska resa till Sverige och varnar nu för eventuella terroristattacker.
”Det är mycket troligt att terrorister försöker utföra attacker i Sverige. Attacker kan vara urskillningslösa, inklusive på platser som besöks av utlänningar.”, skriver departementet på sin hemsida.
Hotet mot svenska intressen i utlandet har ökat de senaste månaderna. Det skriver Sveriges nationella säkerhetsrådgivare Henrik Landerholm i ett uttalande på söndagen.
Bakgrunden är ett antal händelser som inträffat den senaste tiden, bland annat flera koranbränningar.
Landerholm skriver att regeringen och ansvariga myndigheter följer utvecklingen, vidtar åtgärder och samarbetar med internationella aktörer.
”I ljuset av utvecklingen bör svenskar och verksamheter i utlandet som förknippas med Sverige iaktta ökad vaksamhet och försiktighet”, skriver Landerholm.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.