Nyhetssammandrag onsdag 16 augusti 2023

Publicerad 2023-08-16

Misstänkt rysk it-attack mot Uppsala universitet, Vikingfärja var nära att krocka, likdelar hittade i flera frysboxar, tyfon väntas i Japan – nästan 1 000 flyg ställs in, tre misstänkta spioner gripna och Svenska SKF:s fabrik träffad i Ukraina.

Misstänkt rysk it-attack mot Uppsala universitet. Uppsala universitet har drabbats av en hackerattack, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.
Anställdas och studenters personuppgifter har läckt.
– Nedladdningen av materialet har gjorts från en ip-adress från Ryssland och delningen av en rysk aktör, säger it-direktören Lisbet Holmberg Stark till SVT.
Orsaken till attacken är ett kapat användarkonto hos en av universitetets medarbetare.
It-läckan upptäcktes den 14 juli och har polisanmälts. Nu undersöker universitetet vilken typ av data som stulits.

Vikingfärja var nära att krocka. Det var nära att det blev en allvarlig färjeolycka utanför Åland i lördags, skriver SvD.
Kryssningsfärjan Viking Grace var bara 15 meter från att bli rammad av den mindre färjan M/S Skiftet i en smal farled utanför Sottunga.
– Det var nära ögat. I allra sista stund lyckades fartygen väja för att undvika kollision. De var endast 15 meter ifrån varandra, säger undersökningsledaren Tommi Lehtonen vid Västra Finlands sjöbevakningssektion till Hufvudstadsbladet.
Enligt honom hade en kollision orsakat hål i båda skroven. Enligt SvD är två personer i besättningen på Skiftet misstänkta för äventyrande av trafiksäkerheten och underlåtenhet att iaktta gott sjömanskap.

Likdelar hittade i flera frysboxar. Kroppsdelar efter flera personer hittades på söndagen i frysboxar i två olika bostäder i staden Poza Rica i östra Mexiko, uppger myndigheterna.
Man har ännu inte kunnat fastställa hur många personer det handlar om men enligt El País är det kroppsdelar från minst 13 människor.
Husen som fynden gjordes i ska tillhöra kartellmedlemmar.

Tyfon väntas i Japan – nästan 1 000 flyg ställs in. Ovädret Lan har rört sig norrut över Stilla havet, och har nu nått sydkusten i centrala Japan med vindhastigheter à 45 meter per sekund har uppmätts och regnet vräker ner.
Det har fått de japanska flygbolagen att ställa in hundratals flyg, japanska medier räknar hittills till ungefär 900 inställda flygturer.
Även ett antal shinkansen, Japans berömda höghastighetståg, mellan bland annat Tokyo och Nagoya ställs in. Och en del motorvägar stängs av.
Evakueringar i de mest utsatta områdena omfattar ungefär 250 000 personer.

Tre misstänkta spioner gripna. Tre misstänkta spioner har gripits i Storbritannien, enligt BBC.
De är alla bulgariska medborgare och misstänks ha jobbat för ryska säkerhetstjänsten.
Nu är de åtalade för att ha haft falska pass med nationaliteter från Storbritannien, Bulgarien, Frankrike, Italien, Spanien, Kroatien, Slovenien, Grekland och Tjeckien.
De har varit häktade sedan februari. Rättegången ska äga rum i januari.

Svenska SKF:s fabrik träffad i Ukraina. En rysk robot slog under tidiga morgonen ner i SKF:s fabrik i staden Lutsk i västra Ukraina, skriver GP. Tre anställda dog i attacken.
– Vi är väldigt ledsna. Våra tankar går till dem, deras familjer, vänner och kollegor, säger SKF:s presschef Carl Bjernstam till tidningen.
Det fortfarande oklart hur stora skadorna på fabriken är. Samtliga anställda har skickats hem.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.