Nyhetssammandrag torsdag 17 augusti 2023

Publicerad 2023-08-17

Två kvinnor planerade fritagning på Sis-hem, okänd man tog sig in på skola och antastade barn, svenskar tappar på topplistan över rikaste invånare, man onanerade framför flickor på ett bibliotek, Trafikverket ökar säkerhetsarbetet efter ökad hotbild och Nato-topp backar på uttalande om Ukraina.

En 17-årig kvinna och en 19-årig kvinna döms för grovt vapenbrott. 19-åringen döms till två års fängelse och 17-åringen till ungdomsvård och 110 timmars ungdomstjänst, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.
Kvinnorna stoppades vid en trafikkontroll i Stockholm den 6 juni i år och i bilen hittade polisen en halvautomatisk pistol.
De ska tillsammans ha planerat en fritagning av två kompisar som vårdades på ett Sis-hem.
19-åringen är även åtalad i ett stort gängmål som rör narkotikamarknaden i Sundsvall. Rättegången pågår just nu vid Attunda tingsrätt i Stockholm och kvinnan är misstänkt för flera brott, bland annat mordförsök och grovt vapenbrott.
Även där ska kvinnan ha hjälpt till vid en fritagning av två pojkar från ett Sis-hem som skulle vara med och skjuta en måltavla.
Pojkarna skulle åka till Sundsvall för att skjuta en person med kopplingar till Dalennätverket.
Bakgrunden till konflikten i Sundsvall handlar om narkotikamarknaden där två kriminella nätverk står i fokus.

Okänd man tog sig in på skola och antastade barn. I Karlskrona ska en okänd man ha tagit sig in på en skola och ofredat ett barn under tio år, rapporterar SVT Blekinge.
– I stort handlar det om att det varit inne en okänd person på skolan och på något sätt lagt hand på barnet, säger Rickard Lundqvist hos polisens presstjänst i region syd.
Ärendet rubriceras av polisen som ofredande. Barnet skadades inte fysiskt av händelsen och uppges vara under tio år.
– Jag kan inte gå in på omständigheterna, men personen har betett sig på ett sätt som inte varit önskat, säger Rickard Lundqvist.
Polisen har varit på plats under onsdagen och pratat med flera vittnen. Inga uppgifter finns om någon misstänkt.

Världens rikaste invånare: Svenskar tappar på topplistan. Sverige kommer på plats 14 på listan över länder med rikast invånare.
Jämfört med 2021 har Sverige tappat fem placeringar, rapporterar Dagens industri.
Sverige får stryk av både Danmark, plats 5, och Norge, plats 7. Schweiz och USA toppar listan.

En man har onanerat framför flickor på ett bibliotek. Polisen hade larmats om en man som ska ha onanerat framför några flickor på ett bibliotek i Gävle.
Polisen åkte till platsen och hittade honom. En anmälan skrivs och mannen misstänks för sexuellt ofredande.

Trafikverket ökar säkerhetsarbetet efter ökad hotbild. Trafikverket ökar sitt arbete gällande säkerhetsfrågor i och med Sveriges försämrade säkerhetsläge, rapporterar Ekot.
– Vi är aktiva med omvärldsbevakning, att jämföra säkerhetsanalyser och upprätthålla en säkerhetslägesbild, säger Peter Lyrander, senior säkerhetsstrateg på Trafikverket.
Myndigheten verkar i en sektor som varit utsatt för attentat tidigare. Terrorattentat skedde mot tunnelbanan i Madrid 2004 och London 2005.
Än så länge är inte säkerhetsarbetet synbart för resenärer. Men det kan komma att ändras.
– Jag kan tänka mig att det kan bli mer synligt i samhället om vi får en mer formell höjning av terrorhotsnivån, till exempel höjning till nivå fyra, säger Lyrander.

Natotopp ångrar Ukrainautspel. Jens Stoltenbergs stabschef Stian Jenssen kritiserades hårt av Ukraina efter ett uttalande om att landet kanske måste avstå territorium till Ryssland i utbyte mot ett medlemskap i Nato.
Nu nyanserar Jenssen sitt uttalande:
– Mitt uttalande om detta var en del av en större diskussion om möjliga framtida scenarier i Ukraina, och jag borde inte ha sagt det på det sättet. Det var fel, säger han till norska VG.
Uttalandet gjordes under en debatt på Arendalsuka, Norges motsvarighet till Almedalsveckan, under tisdagen.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.