Nyhetssammandrag söndag 20 augusti 2023

Publicerad 2023-08-20

Hemligt spel inför Zelenskyjs besök i Sverige, president Zelenskyjs tio punkter efter mötet i Sverige, ny attack i Ukraina med civila offer, blev avvisad från bussen – misshandlade chauffören, Donald Trump väljer att avstå Fox News debatt och ny app ska larma om pågående dödligt våld.

Hemliga spelet inför Zelenskyjs besök i Sverige. Strax efter klockan 10 på lördagen kom beskedet. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hade landat i Sverige, tillsammans med sin fru Olena Zelenska.
Den första anhalten var Harpsund – där ett stort säkerhetspådrag pågått i dagar.
Polisen hade bevakat vägarna i området och bland annat kontrollerat inresande till bostäder kring statsministerns sommarbostad. Både drönare och helikopter syntes i luften.
Under lördagen fick personer som närmade sig sjön vid Harpsund besked av polis att avlägsna sig, och att området skulle vara avstängt en längre tid. Boende i området fick också veta att de inte fick närma sig godset.
Vi har den säkerhet som behövs, meddelar polisen. Medan Zelenskyj var på Harpsund syntes prickskyttar på taket.
Också Försvarsmakten var utposterad i närheten av Stenhammars slott, dit Zelenskyj begav sig efter mötet på Harpsund för att träffa kungen och drottningen tillsammans med sin fru Olena.

President Zelenskyjs tio punkter efter mötet i Sverige. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har publicerat tio punkter om mötena i Sverige på plattformen X:
”Vi kom överens om att arbeta med gemensam produktion av pansarfordon CV90 i Ukraina.
Ukrainska soldater började träna med Archers artillerisystem.
Testförsök med det svenska Gripenflygplanet har påbörjats med medverkan av våra piloter. Framtida steg angående Ukrainas förvärv av dessa flygplan diskuterades i detalj.
Vi förbereder överföringen av det nya, 13:e paketet med svenskt militärt bistånd.
Sverige har anslutit sig till genomförandet av Fredsformeln, särskilt punkterna om återställande av strålsäkerhet, rättvisa, miljösäkerhet och om humanitär minröjning.
Ukraina kommer att vara redo att inleda förhandlingar om EU-medlemskap i år och vi stöttas av Sverige på vägen till EU.
Våra team kommer att diskutera ett bilateralt dokument om säkerhetsgarantier i utvecklingen av G7-deklarationen.
Sverige är redo att förse Ukraina med högteknologisk pumputrustning för att återställa vattenförsörjningen efter den ryska terrorattacken mot Kakhovskaya HPP.
Sverige kommer att delta aktivt i återuppbyggnaden, särskilt med inblandning av privat kapital.
Ukraina räknar med Sveriges, svenska regioners och företags beskydd över ukrainska regioner och industrier som behöver återuppbyggas efter de ryska attackerna”, skriver han.

Ny attack i Ukraina – civila offer. Centrum av staden Tjernihiv har träffats av vad som misstänks vara ”ballistiska missiler”, skriver guvenörern i Tjernihiv Oblast, Viacheslav Chaus på Telegram.
Han uppmanar stadens befolkning att stanna i skyddsrummen.
President Zelenskyj, som just nu är på besök i Sverige har kommenterat attacken på Telegram.
”En rysk missil träffade mitt i stadens centrum”, skriver presidenten och fortsätter:
”En vanlig lördag, som Ryssland förvandlade till en dag av smärta och saknad. Det finns döda, det finns sårade. Mina kondoleanser till de som förlorat nära och kära!”, skriver presidenten.
Vid halv två skrev Ukrainas inrikesminister Igor Klymenko på Telegram att sju personer var bekräftat döda.

Blev avvisad från bussen – misshandlade chauffören. En man har gripits i Örebro under morgonen, misstänkt för att ha misshandlat en busschaufför.
Mannen ska ha slagit busschauffören med flera slag efter att busschauffören bett honom lämna bussen till följd av ordningsskäl.
Busschauffören blev skadad i samband med misshandeln.

Donald Trump väljer att avstå från Fox News republikanska partiets presidentkandidat-debatt.
Anledningen är att han ska intervjuas av tidigare Fox News-profilen Tucker Carlson i stället.
En känga mot både det republikanska partiet och Fox News, konstaterar New York Times.
Trump försvarar beslutet i ett inlägg på Truth Social med orden:
”Reagan gjorde det inte, och andra har inte gjort det heller. Folk vet vad jag går för, en av de BÄSTA NÅGONSIN, varför skulle jag debattera?”

Ny app ska larma om pågående dödligt våld. En ny app har tagits fram i Uppsala kommun där skolpersonal ska kunna larma om pågående dödligt våld i kommunens skolor, rapporterar P4 Uppland.
Appen har testats under föregående läsår och ska under hösten börja användas av flera skolor i Uppsala.
– Skolorna saknar i regel en sådan kommunikationsmöjlighet, och vi har fastnat för den här applösningen. Syftet är att snabbt kunna larma en personalgrupp om det händer någonting, säger Olof Oskarsson, verksamhetsområdeschef för Kommunal grundskola, till P4.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.