Nyhetssammandrag måndag 21 augusti 2023

Publicerad 2023-08-21

Hemmagjorda bomber bakom de flesta sprängningarna, polisen har inlett en särskild händelse i Västerås, Teneriffabrand misstänks vara anlagd och Finland pressas alltmer av Ryssland.

Hemmagjorda bomber bakom de flesta sprängningarna. ”Den absoluta majoriteten” av explosionerna som har genomförts i år har skett med hemmagjorda bomber, säger Malin Nygren, chef för Nationellt bombdatacenter, i P1-programmet ”I lagens namn”.
– Sverige sticker ut i västvärlden med antalet sprängningar och användningen av sprängämnen som ett vapen i de här kriminella konflikterna.
Hittills i år har polisen bekräftat 70 explosioner där kriminella använt bomber som vapen. Samma siffra under hela förra året var 85.
– Med det i åtanke är det ”helt otroligt” att det inte har skett fler personskador, säger Nygren.
Bomber byggs med hjälp av dynamit, en termos, tändhattar och kablar kopplade till ett batteri. När bomberna dök upp 2019 började de kallas för ”Sverigebomben” i Europa, vittnade en bombexpert under en rättegång.

Polisen har inlett en särskild händelse i Västerås efter helgens våldsdåd, där en man i 35-års åldern sköts ihjäl och en man i 25-årsåldern skadades efter att en bostad beskjutits, rapporterar VLT.
Enligt uppgifter till tidningen ska båda dåden kunna kopplas till den kriminella miljön och polisen befarar fler skjutningar i närtid.
Två personer har anhållits efter våldsdåden och polisen säger att de välkomnar tips från allmänheten gällande händelserna.

Teneriffabrand misstänks vara anlagd. Brandpersonal som bekämpar på den spanska ön Teneriffa gör framsteg, rapporterade lokala tjänstemän under gårdagen. Men man misstänker att branden var anlagd och en brottsutredning har inletts.
Beskedet kom från Kanarieöarnas regionale ledare Fernando Clavijo på söndagen. Inga gripanden har dock gjorts enligt honom.
Branden, som är den värsta på Kanarieöarna på över 40 år, bröt ut på tisdagen i ett bergigt område på den nordöstra delen av ön.
Hittills har elva kommuner på ön drabbats, och nästan 13 000 människor har evakuerats, enligt siffror från polisen.
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez väntas besöka området idag.

Finland pressas alltmer av Ryssland. Ryssland utsätter Finland för allt mer press på olika sätt, säger Finlands president Sauli Niinistö i Sommar i P1.
Som exempel tar han bland annat att det finländska konsulatet i Sankt Petersburg tvingas stängas i höst och att den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu har höjt tonläget mot Finland.
– Det blir hela tiden mer propaganda mot Finland från ryskt håll, säger han.
Niinistö uppger också att han redan före den ryska invasionen i Ukraina hade börjat överväga ett medlemskap i Nato.
Ett tal av Vladimir Putin, som bland annat handlade om upprättandet av en rysk intressesfär, låg till grund för Niinistös öppning mot Nato.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.