Nyhetssammandrag tisdag 22 augusti 2023

Publicerad 2023-08-22

Anmäls för brott efter att ha hittat vigselring med metalldetektor, terminsstart uppskjuten efter hot mot skola, fyra fångar varnas för vägran att brodera, ökning av mål till tingsrätterna och livstid för brittisk barnamördare.

Anmäls för kulturbrott efter att ha hittat vigselring med metalldetektor. Det var i juli som en nederländsk man hittade en vigselring med sin metalldetektor vid Stilleryds havsbad i Karlshamn, skriver SVT.
Mannen efterlyste ägaren till ringen i en artikel i BLT, där han också berättade om sin hobby kring att ha med sig metalldetektorn på promenader.
Men Blekinge Museum noterade att mannen inte har sökt tillstånd för att använda metalldetektorn vid havsbadet, något som måste göras med tanke på de fornlämningar som finns i området.
Nu har länsstyrelsen upprättat en åtalsanmälan då mannen brutit mot kulturmiljölagen.
Av någon förunderlig anledning är också polisens nationella operativa avdelning inkopplad i ärendet, trots att det bara rör sig ett bötesbrott.

Terminsstart uppskjuten efter hot mot skola. En friskola i Ljusdals kommun fick strax efter sju på måndagsmorgonen ett hot om en attack, rapporterar Ljusdals-Posten.
Skolledningen fick ett mejl med hot om en skolattack med bomber och vapen, och kontaktade då polisen, uppger rektor Malin Eidin till tidningen.
Polisens styrkor är på plats vid skolan och försöker också spåra IP-adresser för att få reda på varifrån mejlet kommer.
Skolan håller stängt på grund av hotet och har i samråd med polisen beslutat att ställa in all undervisning.

Gängledare varnas för vägran att brodera. Fyra intagna på anstalten Saltvik i Härnösand har fått en varning efter att de vägrat brodera tavlor som aktivitet, rapporterar SVT Västernorrland.
De fyra männen, som pekas ut som ledarfigurer i olika kriminella nätverk, hade olika orsaker till varför det inte var en lämplig aktivitet för dem.
En sa att han inte kunde brodera då han har ett synfel, en annan ville sjukskriva sig och den tredje hade ingen lust. Den fjärde ville ha mer betalt för att delta i aktiviteten.
Vem som kommit på idén att gängledare ska brodera tavlor, framgår inte…

Ökning av mål till tingsrätterna. Antalet inkomna mål till Sveriges tingsrätter var under första halvåret de högsta på över 20 år, visar siffror från Domstolsverket som Ekot har tagit fram.
Mellan januari och juli i år inkom 6 054 fler mål jämfört med 2022, en ökning med fem procent jämfört med föregående år.
De allra flesta handlar om tvister om betalningar från företag där kunderna inte har betalt sina skulder.

Livstid för brittisk barnamördare. Den 33-åriga brittiska sjuksköterskan Lucy Letby döms till livstids fängelse efter att hon dömts för att ha mördat sju spädbarn och ytterligare sex mordförsök på barn på sjukhuset Countess of Chester, rapporterar BBC.
Av brittiska medier beskrivs hon som den ”värsta barnseriemördaren i modern brittisk historia”.
Hon greps i april 2018 och de mord hon utretts och nu fällts för inträffade juni 2015 och juni 2016, men hon kan ha utsatt fler barn för skada sedan hon anställdes år 2012.
En utredning pågår där 4 000 barn som kvinnan kan ha kommit i kontakt med undersöks.
Hon har hela tiden nekat till brott. Den före detta neonatalsjuksköterskan blir den fjärde kvinnan i landet att få livstidsstraff.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.