Nyhetssammandrag fredag 25 augusti 2023

Publicerad 2023-08-25

Kavajer ledde till stort knarkbeslag, rättspsykiatrisk vård efter att ha trakasserat präst, man åtalas för brott mot Sveriges säkerhet, rekordbeslag av dopningsmedel och vild elefant hittade opiumgömma.

Kavajer ledde till stort knarkbeslag. En tullinspektör anade oråd när det hängde kavajer för baksätet på en hyrbil i Kapellskär i Norrtälje. Bilen skulle ombord på en färja till finska Nådendal.
Vid en närmare inspektion av bilen hittades 29,7 kilo amfetamin och 19,3 kilo cannabisharts i en resväska.
I sopsäckar, spegelramar och plastkassar låg dessutom 360 572 tabletter av det narkotikaklassade läkemedlet Alprazolam.
Nu åtalas en 40-årig man misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott, rapporterar Norrtelje Tidning.
De flesta stora narkotikabeslag i Sverige har gjorts i Helsingborgs hamn.
– Det är definitivt det största beslaget vi har gjort i Kapellskär, säger Kristian Johansson, enhetschef för Tullverkets kriminalavdelning, till tidningen.

Rättspsykiatrisk vård efter att ha trakasserat präst. En man i 60-årsåldern döms för olaga förföljelse till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.
Det efter att Västmanlands tingsrätt konstaterat att mannen vid en mängd tillfällen trakasserat en präst i Sala kommun.
Hoten har varit dels personligen framförda, men mestadels i form av brev och sms. Mannen ska bland annat ha varit missnöjd med hur kyrkan bedrev sin verksamhet.
Tingsrätten skriver också i domen att mannen vid flera tillfällen brutit mot det förbud mot att kontakta prästen som utfärdats mot honom. Mannen ska också betala skadestånd om 50 000 kronor.

Man åtalas för brott mot Sveriges säkerhet. På måndag väcks åtal mot en man i 60-årsåldern i Nacka som misstänks för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och mot främmande makt, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
Mannen ska ha rötter i Ryssland och greps under ett Säpo-tillslag i november och har sedan dess varit frihetsberövad.
Han misstänks för att ha gjort teknikinhämtning för den ryska militärindustrins räkning. Åklagare Henrik Olin säger att mannen har koppling till den ryska militära underrättelsetjänsten GRU och att brottsligheten ska ha pågått sedan 2014. Mannen förnekar brott.

 Rekordbeslag av dopningsmedel. Åtta ton dopningsmedel, potenshöjande medel och narkotika till ett värde av sammanlagt elva och en halv miljon euro har beslagtagits av polisen i Danmark och Tyskland.
Den tyska tullen beskriver det som ”ett av de största beslagen av dopningsmedel i Europa”.
Redan i mitten av juni greps sex personer, som nu sitter häktade i Danmark. Ligan tros ha smugglat in tonvis av droger till Europa under flera års tid och har opererat kring den dansk-tyska gränsen.
Myndigheterna i de båda länderna har jobbat med fallet i flera månader.
Vid ett första tillslag på sex adresser i Danmark och två i Tyskland i juni hittades exempelvis 1,3 miljoner potenshöjande piller. I ett tillslag en knapp månad i en lagerlokal hittades bland annat 3,3 miljoner piller av olika dopningsmedel.

Vild elefant hittade opiumgömma. Det var efter att bybor i Yunnan i sydvästra Kina larmat om att fyra vilda elefanter promenerade runt i skogen och kunde utgöra ett hot mot invånarna som polis tog sig till platsen och gjorde en upptäckt.
En av elefanterna började sniffa på gräset för att sedan slänga ut en ryggsäck från en buske.
När polisen undersökte ryggsäcken hittade man 2,8 kilo opium, en narkotikaklassad substans som bland annat används för framställning av heroin.
I Yunnanprovinsen, som gränsar till Vietnam, Laos och Myanmar, har den utbredda narkotikahandeln länge varit ett stort problem för myndigheterna.
Tidigare i år avslöjade myndigheterna i Chongqing i sydvästra Kina att man har tränat upp röda ekorrar, kända för sitt exceptionella luktsinne, för att de ska kunna upptäcka droger i svåråtkomliga utrymmen.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.