Nyhetssammandrag lördag 26 augusti 2023

Publicerad 2023-08-26

Häkte låste in advokat av misstag, swish-lista med kokainköp sprids, flera fall av sexualbrott i Stockholm, dödsolyckor på arbetet ökar, Danmark vill förbjuda koranbränningar och massdöd av pingvinungar på Antarktis.

Häkte låste in advokat av misstag. En advokat har lämnat in en anmälan till Justitieombudsmannen (JO) efter att ha blivit inlåst på häktet i Karlstad, skriver Nya Wermlands-Tidningen.
Händelsen inträffade tidigare i somras då advokaten besökte sin klient för att sitta med under ett förhör.
Efter förhöret försökte advokaten påkalla personalens uppmärksamhet för att bli utsläppt – utan att lyckas.
Advokaten uppskattar att han suttit inlåst i över en halvtimme när han till slut kände sig tvingad att trycka på överfallslarmet.

Swish-lista med kokainköp sprids. I samband med att en 28-årig man gripits och åtalats för grovt narkotikabrott i Sundsvall har en lista med personer som ska ha skickat Swish-pengar till mannen för misstänkta kokainköp offentliggjorts, något som skapat stor turbulens i Sundsvall, rapporterar Sundsvalls tidning.
– Många på listan har nog hög puls nu, säger Robert Gatugård på Sundsvalls kommun till DN.
Under måndagen inleddes rättegången i det omfattande målet, där 28-åringen ingår, med totalt 23 personer som åtalas för bland annat mordförsök och för grova narkotika- och vapenbrott.
Det finns inga formella misstankar mot personerna på listan.

Flera fall av sexualbrott i Stockholm. De senaste veckorna har polisen sett ett ökat antal sexualbrott på Södermalm i Stockholm riktat mot kvinnor.
Nu uppmanar man till ökad vaksamhet i området.
I samtliga fall har det varit en ensam gärningsman som närmat sig ensamma kvinnor.
Brotten som bland annat handlar om en våldtäkt och sexuella ofredanden har skett både på dagtid samt kvälls- och nattetid.

Dödsolyckor på arbetet ökar. 2023 kan bli det dystraste året på länge när det kommer till dödsolyckor på jobbet. I år har 34 personer avlidit i olyckor kopplade till arbetet – varav fyra bara förra veckan.
Då är inte personer anställda av utländska bolag registrerade.
”En olycklig ökning av antalet dödsolyckor som den vi ser i år behöver dock inte betyda ett trendbrott, däremot följer vi utvecklingen och bakomliggande orsaker till olyckorna mycket noga”, skriver Arbetsmiljöverkets projektledare för Nollvisionen, Gustav Sand Kanstrup, i ett mejl.
Allt fler dödsfall på jobbet är relaterade till fordonsolyckor.

Danmark vill förbjuda koranbränningar. Danska regeringen går vidare med förslaget om att ändra lagen för att stoppa koranbränningarna i landet, meddelar man vid en pressträff.
Enligt utrikesministern Lars Løkke (M) skickar förslaget en ”viktig politisk signal till resten av världen”.
Justitieminister Peter Hummelgaard (S) konstaterar att lagförslaget kommer att göra det straffbart att bränna exempelvis en koran eller en bibel offentligt.
– Det finns mer civiliserade sätt att ge uttryck för sina åsikter än att bränna saker, säger Hummelgaard.
Ändringen innebär ett förbud mot att ”skända föremål med betydande religiös betydelse för ett religiöst trossamfund”.
Det är sedan tidigare förbjudet att förolämpa andra länders flaggor i Danmark, av utrikes- och säkerhetspolitiska skäl. Därför föreslår regeringen att det nya förbudet ska tas in i samma bestämmelse i brottsbalken.

Massdöd av pingvinungar på Antarktis. Upp till 10 000 kejsarpingvinungar tros ha dött på Antarktis på grund av den snabbt smältande havsisen, rapporterar BBC.
Isen har smält och brutits loss innan ungarnas fjädrar växt till sig så att de kan simma i det kalla havet. Pingvinerna tros ha drunknat eller frusit ihjäl.
Peter Fretwell vid det brittiska institutet för polarforskning säger att massdöden är en förvarning på vad som kan ske i framtiden om den globala uppvärmningen fortsätter som i dag. Över 90 % av kejsarpingvinerna kan vara borta i slutet av århundradet.
– Kejsarpingviner är beroende av havsis för sin häckning. Det är en stabil plattform de använder för att fostra sina ungar. Men om isen inte är så omfattande som den bör, eller bryts sönder snabbare, är dessa fåglar i fara, säger han till BBC.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.