Nyhetssammandrag måndag 4 september 2023

Publicerad 2023-09-04

Ex-general: "Ukraina kan segra 2024", Tidöpartierna stoppar den automatiska höjningen av brytpunkten, Paul McCartney vill ha tillbaka sin bas efter 54 år, mc-förare gripen efter vansinnesfärd och Liberalerna vill ha Nato-bas på Gotland.

Ex-general: ”Ukraina kan segra 2024”. Ukraina kan inte vinna kriget mot Ryssland 2023, däremot 2024 eller 2025, enligt den pensionerade brittiske generalen Richard Barrons.
För närvarande saknar Ukraina tillräckligt med luftvärn, artilleriammunition och utrustning för att oskadliggöra minor.
När landet har avhjälpt bristerna inom dessa områden, vilket kan ske tidigast nästa år, kan Ukraina segra över Ryssland, skriver ex-generalen i en kolumn i brittiska Financial Times som citeras av ryska Telegram-kanalen Agentstvo.

Skattesänkning för höginkomsttagare pausas. Tidöpartierna stoppar den automatiska höjningen av brytpunkten för statlig inkomstskatt, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).
– I valet mellan att göra ytterligare en historiskt stor uppräkning, och finansiera andra åtgärder – exempelvis för hushållen – väljer vi det senare, säger finansministern.
I år ligger gränsen för statlig inkomstskatt på drygt 51 000 kronor i månaden.
Om brytpunkten automatiskt hade justerats upp vid årsskiftet hade gränsen landat på nära 57 000 kronor. Detta hade i praktiken inneburit en skattesänkning för många välavlönade.

McCartney vill ha tillbaka sin bas efter 54 år. Paul McCartney efterlyser sin gamla elbas, som har varit försvunnen i mer än ett halvt sekel.
Nu har Beatles-legendaren och tyska Höfner, som tillverkade instrumentet, startat en kampanj för att hitta den
1961 köpte Paul McCartney en vänstersträngad Höfner-bas i Hamburg för ungefär 400 kronor. Han spelade den på scenen, både på Top Ten Club i Hamburg och Cavern i Liverpool, och det är den som hörs på klassiska Beatlessinglar som ”Love me do”, ”She loves you” och ”Twist and shout”.
Sedan försvann den. Sista gången den sågs till var när McCartney spelade på den under ”Get back”/”Let it be”-inspelningarna i januari 1969. Sedan slutar spåren.
Kampanjen för att lokalisera elbasen har fått namnet ”The lost bass project” och man har bland annat knutit grävande journalister till projektet. Nu uppmanar man allmänheten att komma med tips.

Mc-förare gripen efter vansinnesfärd. Polisen har gripit en mc-förare efter en vansinnesfärd som började norr om Kungsbacka, rapporterar SVT Nyheter Halland.
– Föraren har kört i 200 kilometer i timmen på vissa platser, säger Peter Adlersson, presstalesperson på polisen i region Väst, till SVT.
Flera polisbilar började jaga efter mc-föraren när larmet kom in vid 15-tiden.
Färden tog slut först efter att ett mc-föraren kört omkull i en rondell inne i Halmstad tätort.

Liberalerna vill ha Nato-bas på Gotland. Liberalernas partistyrelse säger ja till att permanent placera ut Nato-styrkor på svensk mark, rapporterar Ekot.
Regeringen har inte sagt ja till Nato-baser i Sverige i fredstid, enligt den proposition som riksdagen beslutade om i våras. Men nu för Liberalerna alltså fram en annan åsikt.
– Jag tycker att man ska vara tydlig med att det här är ett sätt att stärka svenska folkets säkerhet och trygghet i ett läge där omvärlden kan vara ett mycket allvarligt hot mot Sverige, säger L-ledaren Johan Pehrson till Ekot.
Både Östersjön och Arktis är strategiska områden i Sverige. Partiledningen nämner Gotland och Luleå som två möjliga platser där Nato-närvaro skulle kunna göra Europa säkrare.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.