Nyhetssammandrag måndag 11 september 2023

Publicerad 2023-09-11

Paludan vägrar förhör, man åtalas efter att ha skickat hotmail till sig själv, mc-förare död efter krock med rattfyllerist, Ryssland har byggt stora vapenförråd nära Finland och berusade italienare erbjuds gratis taxi hem.

Paludan vägrar förhör. Den högerextreme koranbrännaren Rasmus Paludan vägrar låta sig förhöras av svensk polis vilket innebär att utredningen om hets mot folkgrupp mot honom har stått stilla sedan i mars, rapporterar SR Ekot.
– Jag tycker att det är olyckligt, säger åklagaren Adrien Combier-Hogg.
Ekot har sökt Paludan utan att få någon återkoppling. Han har tidigare sagt till DN att han inte vill förhöras i Sverige då han anser att polisen inte skyddar honom.
Ekot rapporterar att polisen i Malmö har ordnat så att Paludan kan förhöras under vad som beskrivs som ett ”omfattande säkerhetsarrangemang”. Trots detta dök Paludan inte upp.

 Man åtalas efter att ha skickat hotmejl till sig själv. En 43-årig man i Halmstad polisanmälde sin före detta sambo – och anklagade henne för att ha skickat hotmejl till honom.
Men nu visar polisens utredning på att det i själva verket var mannen som skickade mejlen till sig själv, rapporterar Hallandsposten.
Det var under en pågående vårdnadstvist som mannen mottog mejlen, som hade en avsändaradress där den före detta sambons namn ingick.
Kvinnan hävdade dock att hon hade en annan mejladress, och att det var mannen själv som hade skickat meddelandena.
Under utredningens gång har polisen därefter kunnat konstatera att de hotfulla mejlen kommit från en adress som kan kopplas till 43-åringens mobiltelefon.
Mannen har i förhör förklarat det hela med att hans mobil tagits över av spanska och ryska hackare.
Nu åtalas han för olovlig identitetsanvändning samt för två fall av falsk tillvitelse eftersom han valde att polisanmäla hoten.

 Mc-förare död efter krock med rattfyllerist. En mc-förare har omkommit i en krock med en personbil i en korsning i Vällingby i västra Stockholm.
Bilföraren, en man i 40-årsåldern, visade sig vara alkoholpåverkad. Han greps och är misstänkt för grovt vållande till annans död, grovt rattfylleri och grov vårdslöshet i trafik, skriver polisen på sin hemsida.
Mc-föraren, även han i 40-årsåldern, vårdades av ambulanspersonal på olycksplatsen, men hans liv gick inte att rädda.
Båda fordonen har tagits i beslag av polisen för teknisk undersökning.

 Ryssland har byggt stora vapenförråd nära Finland. Ryssland har på kort tid byggt upp tre stora vapenförråd i närheten av gränsen mot Finland, avslöjar Yle. Tv-kanalen har tagit del av satellitbilder som visar att Ryssland byggt ett förråd i Petrozavodsk och två i Alakurtti, cirka fem mil från gränsen.
Byggtakten har varit mycket snabb. Enligt Yle har byggnaderna rests från grund till taklagshöjd på en dag.
Enligt experten Ilmari Käihkö, verksam vid Försvarshögskolan i Stockholm, innebär vapenförråden ingen omedelbar säkerhetsrisk för Finland.
– Ryssland har inget att sätta in här vid östgränsen. Snarare kommer utrustning från östgränsen att användas någon annanstans, och Ukraina är destination nummer ett.

 Berusade italienare erbjuds gratis taxi hem. I år har 600 personer i Italien dött i trafikolyckor på väg hem från krogen.
Nu vill den italienska regeringen bryta trenden – med taxi hem för de som druckit, rapporterar SVT.
– Det är väldigt, väldigt bra. Men frågan är om staten har råd, säger Annarosa från Gallipoli.
Klubben La Praja i italienska Gallipoli är en av flera aktörer som ingår i regeringens nya satsning på gratis taxi hem.
Ägaren Pierpaolo Paradiso är mycket positiv till initiativet och tror att trafikolyckorna kommer minska.
– Att kunna lämna bilen på vår parkering gör att du kan åka hem på ett säkert sätt och inte skada någon annan, säger han.
Oppositionen i Italien tycker att det är slöseri med skattemedel, men många invånare i klubbtäta städer välkomnar subventionerade taxiresor.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.