Nyhetssammandrag tisdag 12 september 2023

Publicerad 2023-09-12

Kommunanställda får snusa igen, rekordmånga i polisutbildning, flera länder har stoppat importen av svenskt, studentlägenheter som knarklager och hundvalp räddad efter fentanylöverdos.

Kommunanställda får snusa igen. Efter att ha förbjudits att göra det i fem år ska kommunanställda i Mellerud nu åter tillåtas att snusa på arbetstid, rapporterar Göteborgs-Posten.
– Vi har fått till oss från chefer och verksamheter att det är svårt med efterlevnaden och följsamheten vad gäller snus, säger personalchef Ulrika Granat till tidningen.
Hon säger att det, med tanke på att det jobbar mycket entreprenörer och inhyrd personal inom kommunens verksamheter, har varit svårt att nå ut med att Mellerud är en snusfri arbetsplats.

Rekordmånga i polisutbildning. Omkring 1 800 personer har påbörjat polisutbildningen i höst, vilket är den högsta siffran någonsin, rapporterar Ekot.
– Jag tror att Polismyndigheten ses som en trygg och stabil arbetsgivare i dag, säger Oskar Hove, sektionschef vid polisens grundutbildning.
Hove tror att årets höga siffror delvis kan förklaras med att det har skapats fler vägar in till utbildningen och att flera kampanjer genomförts.
De senaste åren har motsvarande siffra varit runt 1600 personer och dessförinnan ännu lägre.

Flera länder har stoppat importen av svenskt griskött efter att den smittsamma virussjukdomen afrikansk svinpest upptäcktes i Fagersta förra veckan, rapporterar Ekot.
– Vi ser att det här kommer få stora konsekvenser under en lång tid. Vi gör en initial uppskattning om att det här leder till uteblivna intäkter på omkring 50 miljoner kronor, säger Magnus Därth, vd för branschorganisationen Kött- och charkföretagen till Ekot.
Det handlar bland annat om Sydkorea, Filippinerna, Japan, Australien, Armenien och Ukraina som stoppat importen från Sverige.

Studentlägenheter som knarklager. Studentlägenheter på Linnéuniversitetets campus har hamnat i centrum för gäng som kämpar om narkotikamarknaden, rapporterar SVT Småland.
Emir Bajric från polisens särskilda fokusgrupp mot narkotika säger att det har blivit vanligare att gäng hyr lägenheter i andrahand för att förvara narkotika. Kriminella kan också övernatta för att ha nära till köparna.
– Det är ett sätt för kriminella att gå under radarn, säger Bajric.
Studenten ”Adam” ville hyra ut sin lägenhet för att tjäna extra pengar. Senare hittades flera kilo hasch i bostaden. Själv blev han aldrig misstänkt för brott men han säger att han inte skulle rekommendera någon att hyra ut svart.
– Jag har verkligen lärt mig en läxa, säger han till SVT Småland.

Hundvalp räddad efter fentanylöverdos. Hundens ägare, en kvinna och en man i 30-årsåldern, greps misstänkta för djurplågeri och narkotikainnehav och polisen tog med valpen när de två kördes till polisstationen, rapporterar The Guardian.
– På väg till stationen sade en av de misstänkta: ”Jag tror att min hund har överdoserat”. Hon kände igen symtomen eftersom hunden fått i sig en överdos en gång tidigare, berättar polisens talesperson Kyle Oldoerp för Los Angeles Times.
Enligt ett uttalande från Irvinepolisen gav poliserna då genast en dos av motgiftet Naloxon till den åtta veckor gamla Pit bull-valpen som snabbt började återhämta sig.
I ett videoklipp som polisen lagt upp på sin Facebook-sida visas när polisen ger valpen, som andas häftigt, motgiftet och hur den sedan piggnar till och blir klappad. Hunden kördes sedan till veterinär för ytterligare behandling.
”Vi är glada att kunna meddela att hunden är helt återhämtad och att vår djurserviceenhet kommer att omhänderta henne”, meddelar polisen.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.