Nyhetssammandrag torsdag 14 september 2023

Publicerad 2023-09-14

Misstänkt mördare kan få straffrabatt – kronvittne i annat mordfall, kvinna utsatte frun för tortyrmisshandel, vårdcentral polisanmäls för grovt bedrägeri, vapen funna i ambulansstationens brevlåda och plastpåseskatten avskaffas 2024.

Misstänkt mördare kan få straffrabatt – kronvittne i annat mordfall. Den 18-åriga Eskilstunabo som misstänks ha skjutit ihjäl en man i bil vid Gullmarsplan i Stockholm kan få straffrabatt.
Detta då han agerat kronvittne i en annan mordutredning, rapporterar Eskilstuna-Kuriren.
Nu pågår rättegången i målet om mordet vid Gullmarsplan där åklagare Daniel Jonsson initialt yrkade på fängelse i 18 år, något han nu sänker till 12 år.
– Den åtalade har lämnat väsentliga uppgifter om annans brottslighet i en förundersökning om mord. Min bedömning är att den åtalades medverkan i utredningen bör leda till en påtaglig nedsättning av straffet för honom i denna rättegångsprocess, säger han.
Daniel Jonsson vill inte ge några uppgifter om vilken mordutredning den misstänkte lämnat uppgifter kring.
– Ärendet är pågående och förundersökningssekretess föreligger, säger åklagaren.
Lagändringen om lindrigare straff för kronvittnen började gälla 1 juli förra året och syftet är att bryta tystnadskulturen.
Sista rättegångsdagen för mordet vid Gullmarsplan är den 20 september.

Kvinna utsatte frun för tortyrmisshandel. En kvinna i 20-årsåldern har dömts till tre års fängelse efter att ha utsatt sin fru för tortyrliknande misshandel under en längre tid, rapporterar Smålandsposten.
Växjö tingsrätt skriver att den dömda kvinnan har utsatt sin jämnåriga fru för ”tortyrliknande misshandel med inslag av sadism”.
Hon ska bland annat ha kastat kokhett vatten på hennes axlar, bitit henne på flera ställen och skurit henne med kniv i benet.
Brotten ska främst ha begåtts i parets gemensamma bostad i Växjö och pågått under ett drygt halvår. Kvinnan döms för grov misshandel och grov fridskränkning och ska betala 220 000 kronor i skadestånd till sin exfru.

Vårdcentral polisanmäls för grovt bedrägeri. Under gårdagen beslutade Västra götalandsregionen att omedelbart säga upp avtalet med en vårdcentral i Göteborg.
Man polisanmäler också vårdcentralen och kräver tillbaka 85 miljoner. Vårdcentralen har 5700 listade patienter, som nu tvingas byta vårdcentral.
– Det är fullständigt oacceptabelt att vi har vårdaktörer som försöker lura systemet genom att ta betalt för vård som sedan inte utförs. Därför väljer vi att omedelbart häva avtalet och polisanmäla vårdgivaren för grovt bedrägeri, säger My Alnebratt (S), ordförande i operativa hälso- och sjukvårdsnämnden i ett pressmeddelande.
Regionen har granskat vårdcentralens arbete med MMR, multimodal rehabilitering. Det är en metod utvecklad för behandling av patienter med långvarig ospecifik smärta och komplexa rehabiliteringsbehov.
Enligt regionen – som granskat 163 journaler mellan 2016 och 2020 – har MMR inte tillhandahållits enligt riktlinjerna. Berörda patienter har därmed inte fått den vård de borde ha fått.

Vapen funna i ambulansstationens brevlåda. Ett okänt paket som hamnat hos ambulansstationen i Åmål visade sig innehålla två pistoler.
Lite senare kom en man i 60-årsåldern för att hämta paketet – men greps då i stället av polisen.
– Ambulanspersonalen som hittade paketet i sin brevlåda kontaktade polisen, när vi är på plats kommer mannen och ska hämta paketet. Han bor inte på adressen, men hade skrivit sig och tog tydligen emot post i samma brevlåda som ambulansen, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.
Vad mannen hade planerat att använda pistolerna till är oklart. Han släpptes efter förhör, men misstänks för grovt vapenbrott.

Plastpåseskatten avskaffas 2024. Den infördes 2020 och tidigare i år föreslogs en sänkning i årets höstbudget, men nu slopas den helt, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) till SVT.
– Vi överträffar redan EU:s mål om minskad plastkonsumtion med god marginal, säger hon.
När extraskatten på plastpåsar infördes innebar den en fördubbling av priset. När den tas bort minskar skatteintäkterna med 650 miljoner kr per år.
I november 2024 tas den omdiskuterade plastpåseskatten helt bort.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.