Nyhetssammandrag onsdag 20 september 2023

Publicerad 2023-09-20

Högsta domstolen prövar inte spionmål, två lägenheter beskjutna i Stockholm, dödsfall vid motorcykelolycka och stor polisinsats i Norrköping.

Högsta domstolen (HD) har beslutat att inte ge prövningstillstånd för den dömde spionen Peyman Kia. Han var tidigare anställd hos Säpo och Must och fick därigenom ta del av hemligstämplade dokument som han sedan sålde vidare till Ryssland.
Kia dömdes i juli för grovt spioneri till livstids fängelse.  “Högsta domstolen har gått igenom materialet i målet och kommit fram till att det inte finns skäl att meddela prövningstillstånd.
Högsta domstolens beslut innebär att målet inte tas upp till prövning. Hovrättens dom står därmed fast”, skriver HD i ett pressmeddelande.

 Under måndagskvällen besköts två lägenheter i Stockholmsområdet. Första skotten avfyrades vid 22-tiden i Handen, söder om Stockholm.
Ingen skadades och ingen har gripits för dådet. Andra beskjutningen skedde mindre än två timmar efter den första.
Ett flerfamiljshus på Lidingö utsattes då för ett attentat. Inte heller här skadades någon, och ingen har gripits.
Bägge dåden rubriceras som försök till mord och grovt brott mot vapenlagen. Polisen utreder eventuellt samband, men något sådant har ännu inte hittats.

 Under tisdagen, vid 12-tiden, omkom en man i 55-årsåldern efter en motorcykelolycka. Han tappade av oklar anledning kontrollen och körde i hög fart av vägen och ner i diket.
Olyckan skedde på Lockarps kyrkoväg i Malmö. Polisen misstänker inget brott.

 En större polisinsats genomfördes under tisdagen i området Navestad i Norrköping. Till Aftonbladet berättade ett vittne om ett flertal poliser i skyddsutrustning som gick runt en byggnad och tittade in i olika fönster.
Flertalet patrullbilar fanns på plats. Polisen säger att det inte var ett pågående brott, utan en insats som är kopplad till flera olika brottsutredningar. I övrigt ville inte polisen kommentera insatsen.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.