Nyhetssammandrag torsdag 21 september 2023

Publicerad 2023-09-21

Åt fläskkött på TikTok döms till två års fängelse, hovrätt fastställer livstid för avrättningsmord, terrorfinansiär slipper utvisning och anhöriga till gängledare flyr Sverige.

Den indonesiska influensern Lina Luftawati la upp en video på TikTok där hon åt fläskkött och samtidigt bad en muslimsk bön.
För detta dömdes den 33-åriga kvinnan till två års fängelse och 16 000 dollar i böter för att ha brutit mot landets blasmfilagar. Amnesty International är starkt kritiska till domen.
– Den motsäger Indonesiens internationella åtaganden om respekt och beskydd av åsikts- och religionsfrihet samt yttrandefrihet, säger Usman Hamid, chef på Amnesty International i Indonesien till nyhetsbyrån Reuters.

Dogukan Capan, 22, och Yusuf Akkaya, 20, avrättade en 19-årig man i Norsborg, söder om Stockholm. Mordet skedde i april förra året. Brottsoffret sköts med tio skot i huvud och kropp.
De två dömdes till livstids fängelse i tingsrätten, en dom nu Svea hovrätt fastställer.
Den 16-årige pojke som fick sluten ungdomsvård i två år och sju månader av tingsrätten, får sitt straff höjt till det maximala fyra år.

I juli förra året dömdes en 41-årig man av tingsrätten till fyra år och sex månaders fängelse för att ha försökt att ha finansierat organisationen PKK, som är terroristklassad.
Domen efter överklagandet har nu kommit och Svea hovrätt fastställer fängelsestraffet. Tingsrätten hade även beslutat att mannen skulle utvisas ut landet, ett beslut som hovrätten nu ändrat.

Flera anhöriga till gängledarna Rawa ”Kurdiska räven” Majid och Ismail ”Jordgubben” Abdo flyr nu Sverige av rädsla för att de ska utsättas för mordförsök.
Ett stort antal attentat har skett mot anhöriga till de två gängledarna. Kriget dem två emellan har riktats mot släktingar eftersom de inte kunnat komma åt varandra.
Enligt uppgifter till Aftonbladet har en del föräldrar lämnat av sina barn på flygplatsen för att få iväg dem till släktingar där det är säkrare.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.