Klimatkrisen och budgeten

Av Lennart Aspegren 2023-09-22

Över hela vår jord tvingas vi bli alltmer medvetna om att vi lever på nåd. Tiden kan snart rinna iväg för oss. Klimatkrisen blir dag för dag alltmer kännbar. FN går ut med allvarliga varningar genom sin mellanstatliga klimatpanel IPCC och genom sin generalsekreterare Guterres.

EU har för sin del förnyat sin ambition att senast 2030 minska utsläppen med minst 55 procent – ett mål som görs till en rättslig skyldighet genom den europeiska klimatlagen.

Det gäller alltså den utan tvekan allra mest akuta frågan av alla frågor: mänsklighetens fortlevnad eller försvinnande.

Vilka krafttag från svensk sida får vi i det här läget bevittna i höstbudgeten 2023?

Ynkligt nog går man där tvärt emot vad som rimligen behöver göras.

Den uppenbarligen alltmer vacklande svenska regeringen och dess stödparti pekar sålunda återigen käpprätt åt fel håll.

Till exempel genom att ansvarslöst sänka skatten inte bara på fossila drivmedel som bensin och diesel utan också – kanske lite mer oväntat – på sådant som snus och plastkassar.

Tala om populism…

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Lennart Aspegren är juris hedersdoktor, Stockholms universitet. Bakgrund i Svea hovrätt. Rättschef i Regeringskansliet. Domare i Arbetsdomstolen, i Försäkringsöverdomstolen, i FN:s folkmordstribunal för Rwanda.
Lennart Aspegren är internationellt verksam som konsult och föreläsare. Gett ut lagkommentarer m.m. Gift, tre barn, fem barnbarn.
Lennart är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.