Nyhetssammandrag tisdag 26 september 2023

Publicerad 2023-09-26

Explosion i Hässelby – stor polisinsats, borgmästaren gripen efter dammkollapsen i Derna, Polisen slutar med provisoriska pass på Arlanda, Foxtrot nu verksamt i Norge och första amerikanska Abrams-stridsvagnarna framme i Ukraina.

Polisen har larmats om en explosion i Hässelby i västra Stockholm.
– Någon form av explosion har skett, vi är där och bistår polisen med flera enheter, säger Magnus Bengtsson ledningsbefäl på räddningstjänsten.
Enligt uppgifter till Aftonbladet ska explosionen ha orsakat stora skador i ett trapphus och personskador.
Boende i området uppger att de hört en rejäl smäll i samband med explosionen.
– Jag hörde det och det small som in i helsike. Det skallrade duktigt i lägenheten, säger en Hässelbybo.
Smällen ska ha märkts av hela vägen till Bromma.
– Någon typ av tryckvåg nådde hit, det märktes av i fönsterrutorna, säger en boende i Bromma till Aftonbladet.

Borgmästaren gripen efter dammkollapsen i Derna. Borgmästaren av staden Derna i östra Libyen har gripits tillsammans med åtta andra tjänstemän, gripandet skedde efter att Libyens justitieminister på måndagen utfärdat en häktningsorder mot dem.
De gripna är misstänkta för misskötsel och oaktsamhet över dammkollapsen som inträffade i staden för två veckor sedan och som ledde till att tusentals människor dog, detta rapporterar Reuters. Så går det alltså till när något kollapsar i Libyen…

Polisen slutar med provisoriska pass på Arlanda. Polisen meddelade på måndagen via ett pressmeddelande att de kommer sluta med ansökningar och utlämningar av provisoriska pass på Arlanda.
Istället kommer ansökningar och utlämningar förflyttas till polisstationerna Farsta, Norrmalm och Sollentuna.
Anledningen till förflyttningen ska vara att göra det mer tillgängligt för den som ansöker om provisoriskt pass då stationerna ligger närmare fler människor.
Förflyttningen kommer påbörjas nästa vecka och sista dagen som en ansökan om provisoriskt pass kan göras på Arlanda är 3 november.

Polisen: Foxtrot verksamt i Norge. Det kriminella nätverket Foxtrot har etablerat sig även i Norge, rapporterar NRK.
– Det finns registrerad kriminell verksamhet i Norge som vi kan spåra till nätverket Foxtrot, säger Trond Bruen Olsen, chef för sektionen för organiserad brottslighet, till kanalen.
Framför allt handlar det om narkotikahandel. Han säger också att svenska kriminella nätverk är aktiva i hela Norge.
– Det senaste året har svenska gängkriminellas aktivitet på norsk mark blivit mer synlig. Detta genom att de är etablerade i olika delar av landet och att positionerar sig i Norge, säger Olsen.

Första amerikanska Abrams-stridsvagnarna framme i Ukraina. De första amerikanska stridsvagnarna av modell M1 Abrams har anlänt till Ukraina, detta meddelar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på sitt telegramkonto.
– Goda nyheter från minister Umerov. Abrams är redan i Ukraina och redo att förstärka våra brigader, skriver han på telegram.
Stridsvagnarna anländer till Ukraina mycket tidigare än planerat och fler kommer att skickas framöver, rapporterar The New York Times.
Hur många stridsvagnar som har anlänt är ännu okänt men totalt 31 Abrams har utlovats till Ukraina av USA.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.