Nyhetssammandrag onsdag 27 september 2023

Publicerad 2023-09-27

Åklagarchef omplaceras – hade ”oönskade kontakter”, kvinna i 100-årsåldern utsatt för bedrägeri, Etiska rådet rekommenderar höjd abortgräns i Danmark, man död efter motorcykelolycka och den svenska kronan fortsätter att stärkas.

Åklagarchef omplaceras – hade ”oönskade kontakter”. En högt uppsatt chef på Åklagarmyndigheten har omplacerats, rapporterar Expressen.
Detta efter att anställda larmat om att en manlig chef ”uppvisat ett oprofessionellt förhållningssätt mot dem tidigt i deras anställning”, skriver tidningen.
Chefen anklagas också för att ha varit ”kontaktsökande på ett sätt som inte varit motiverat ur ett verksamhetsperspektiv”.
Den omplacerade mannen har tidigare jobbat med flera stora brottsfall som uppmärksammats i media. Därefter har han klättrat i karriären och haft en av de högsta befattningarna som går att nå inom myndigheten.
Nu har Riksåklagaren Petra Lundh tagit beslut om att utreda anklagelserna mot mannen och omplacera honom.

Kvinna i 100-årsåldern utsatt för bedrägeri. I helgen besökte en man en kvinna i 100-årsåldern i Stockholm.
Mannen sa att han behövde hennes bankkort och kod för att kunna byta det till ett nytt kort. När han inte dök upp dagen efter som lovat, ringde hon polisen.

Etiska rådet rekommenderar höjd abortgräns i Danmark. Det etiska rådet i Danmark rekommenderar att abortgränsen i landet höjs, det rapporterar danska DR.
En majoritet av rådets 17 ledamöter rekommenderar att gränsen för abort höjs till vecka 18. I Danmark kan man idag göra fri abort fram till vecka 12.
– Det viktigaste argumentet är att kvinnan själv får möjlighet att fatta beslut om abort ända fram till 18:e veckan och får gott om tid för de övervägandena, säger rådets ordförande Leif Vestergaard.
Senast etikrådet diskuterade frågan var 2007. Då ville alla medlemmar behålla gränsen på tolv veckor.

Man död efter motorcykelolycka. En motorcyklist har avlidit efter en ha krockat med en traktor utanför Nordmaling. Anhöriga är underrättade.
Olyckan inträffade under måndagskvällen. Polisen utreder nu olyckan. Ingen har delgivits misstanke om brott.

Svenska kronan fortsätter att stärkas. Den stärks med 6 öre mot dollarn och 5 öre mot euron, skriver DI.
En dollar kostar nu 10:99 kronor och en euro 11:66 kronor. För bara några dagar sedan kostade en euro nästan 12 kronor.
Samtidigt fortsätter nedgången på Stockholmsbörsen för fjärde handelsdagen i rad. Vilket gör att årets börsuppgång nu nästan helt är utraderad.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.