Nyhetssammandrag tisdag 3 oktober 2023

Publicerad 2023-10-03

”Bob” ska stoppa barn från att rekryteras till gäng, 13 års fängelse för grova våldtäkter mot flicka, lastbilschaufför sov - blev bestulen på 1000 liter bensin, regeringens utredning om anonyma vittnen får förlängd tid och Prigozjins 25-årige son kan ta över Wagner.

”Bob” ska stoppa barn från att rekryteras till gäng. Flera myndigheter går samman och lanserar ett nytt samarbetsråd för att förebygga att barn och unga dras in i organiserad brottslighet. Idén går ut på att ett 90-tal lokala råd upprättas i lokalpolisområden i hela Sverige.
Polisen, Socialstyrelsen och Statens institutionsstyrelse (SiS), som tillsammans står bakom förslaget, har gett initiativet namnet ”Bob” – Barn och unga i organiserad brottslighet.
Tanken är ett mer strukturerat och fördjupat samarbete mellan polis, socialtjänst, skola, hälso- och sjukvård samt näringslivsrepresentanter och Kriminalvården.

13 års fängelse för grova våldtäkter mot flicka. En man från Öland döms till 13 års fängelse för grov våldtäkt mot ett barn vid minst 100 tillfällen, rapporterar lokala medier.
Enligt Barometern ska den minderåriga flickan till slut inte ha orkat ”hålla det inom sig längre”. Tidningen skriver också att det finns en omfattande skriftlig bevisning i form av tusentals sms mellan mannen och flickan med återkommande inslag av hot och tjat.
Brotten är begångna under fyra års tid. Mannen, som är i 35-årsåldern, döms att betala flickan nästan 1,3 miljoner kronor i skadestånd.
Mannen har nekat till brott, men tingsrätten bedömer hans förklaringar som märkliga och icke trovärdiga, medan flickans trovärdighet bedöms vara stor.

Lastbilschaufför sov – blev bestulen på 1000 liter bensin. När lastbilschauffören vaknade efter en natts sömn på en rastplats vid E4 i närheten av Värnamo var lastbilen tömd på allt drivmedel.
Under natten har någon stulit 1 000 litern diesel ur tanken. Polisen har upprättat en anmälan om stöld, men har ingen misstänkt.

Regeringens utredning om anonyma vittnen får förlängd tid. Förslaget skulle ha lämnats under gårdagen men kommer i stället att redovisas den 30 oktober, uppger regeringens utredare Fredrik Wersäll.
Utredningen var en av de första som regeringen tillsatte efter det att den tillträdde förra hösten.
Regeringen har under den senaste tidens eskalerande våldsvåg lyft anonyma vittnen som en viktig åtgärd. Men det dröjer innan en ny lag kan vara på plats.
Efter att utredaren presenterat sitt förslag ska det på remissrunda, och därefter beredas på regeringskansliet innan det kan skickas till Lagrådet för granskning. Först efter detta kan en färdig proposition läggas fram.
Anonyma vittnen har redan utretts av den förra S-ledda regeringen. Då bedömde utredaren att nackdelarna övervägde fördelarna.

Prigozjins 25-årige son kan ta över Wagner. Jevgenij Prigozjins son Pavel Prigozjin kan vara på väg att ta kontroll över paramilitära Wagnergruppen, skriver ISW.
Den amerikanska tankesmedjan hänvisar till uppgifter på Telegram där en kanal med kopplingar till Wagner meddelar att 25-årige Pavel Prigozjin nu har tagit ”kommando” över gruppen.
Enligt uppgifterna ska han sitta i förhandlingar med det ryska nationalgardet om att låta Wagnersoldaterna på nytt få strida i Ukraina.
En rysk källa hävdar att Pavel Prigozjin inte agerar självständigt. Han uppges vara under påverkan av chefen för Wagnergruppens säkerhetstjänst.
Det kan, enligt tankesmedjan, tyda på att det finns personer inom Wagnergruppen som gärna ser en ny ledare med kopplingar till grundaren Jevgenij Prigozjin.
Jevgenij Prigozjin dog när hans plan kraschade kort efter start den 23 augusti.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.