Nyhetssammandrag torsdag 5 oktober 2023

Publicerad 2023-10-05

Över hundra meterhöga cannabisplantor på åker, snippadomen avgörs i Högsta domstolen, dagsböter efter pizzalevererans till militärbas, kan bli enklare att vräka kriminella hyresgäster, Securitaschef rakar håret av anställda som bestraffning och rysk journalist döms till åtta års fängelse.

Över hundra meterhöga cannabisplantor på åker. Det var efter ett tips som polisen åkte till platsen och undersökte den lokala biologiska mångfalden och fann över hundra meterhöga cannabisplantor på en åker i Gråda, Gagnef, rapporterar SVT.
Någon hade planterat cannabisplantor, totalt 114 stycken, i utkanten på åkern varav några hade hunnit bli ett par meter höga.
Plantorna avverkades, togs i beslag och kommer att förstöras. En anmälan om olovlig framställan av narkotika kommer att skrivas men polisen har ingen misstänkt i ärendet.

Snippadomen avgörs i Högsta domstolen. Den uppmärksammade snippadomen togs under gårdagen upp i Högsta domstolen, rapporterar Sveriges Radio.
HD ska ta ställning till om Hovrätten för västra Sverige gjorde sig skyldig till rättegångsfel när den i februari friade en man i 50-årsåldern som i tingsrätten hade dömts för våldtäkt mot en tioårig flickan.
Hovrätten ansåg att det var oklart vad flickan syftade på med ordet snippa och att det därför inte gick ”att styrka att mannen penetrerat hennes underliv”.
HD ska pröva om hovrätten även borde ha lyft andra brottsrubriceringar. Riksåklagare Petra Lundh, som överklagade domen till HD, menar att mannen hade kunnat dömas för grovt sexuellt övergrepp. Prövningen i HD väntas ta flera veckor.

Dagsböter efter pizzalevererans till militärbas. Pizzabudet hade fått en lunchorder till flygflottiljbasen F17 i Kallinge, rapporterar SVT.
Det ordinarie pizzabudet var enligt den dömde mannen sjuk, och därför hade han fått i uppdrag att leverera den beställda lunchen till de anställda på F17.
Han hade då knappat in adressen på sin GPS, men när han kom till skyddsvakten vid entrén valde han att istället köra förbi den nedfällda bommen och rakt in på området.
– Jag trodde inte bommen gällde mig för jag skulle svänga vänster och var stressad för jag hade så mycket att göra på jobbet, berättar pizzabudet i förhör.
Inne på militärområdet hann vakter och militärpolis ikapp bilen och stoppade färden, varpå pizzabudet bad om ursäkt.
Nu döms han av Blekinge tingsrätt för obehörigt tillträde till skyddsobjekt. Påföljden blir dagsböter.

Kan bli enklare att vräka kriminella hyresgäster. Igår presenterades en statlig utredning som handlar om ifall det ska bli lättare att säga upp hyresgäster som begått brott, rapporterar SR Ekot.
Den senaste tiden har flera sprängningar skett med misstänkt koppling till kriminella.
– Hade man haft en sådan lagstiftning på plats hade den gått att använda för att skapa en ökad trygghet för de människor som bor i de här trappuppgångarna, säger Anders Holmstig, vd för Fastighetsägarna.
Utredningen initierades i juni 2022 av den tidigare regeringen. Den sittande har gjort ett tilläggsdirektiv med förslag om att skärpa reglerna om uppsägning i fall där ett barn till hyresgästen begått brott.

Securitaschef rakar håret av anställda som bestraffning. Flera personer på Securitas i Göteborg vittnar om att anställda får håret avrakat som bestraffning, skriver Göteborgs-Posten.
– Den här chefen har en rakapparat i sitt skåp. Det är allmänt känt bland många inom Securitas att det här har hänt och att det hänt flera gånger, säger en person.
GP har sett en bild på en anställd som får huvudet rakat. Personen säger till tidningen att det inte skedde mot hans vilja.
Flera andra personer med erfarenhet från arbetsplatsen säger att rakningarna har pågått under flera års tid, att det är en del av en kultur som går ut på att anställda inte ska säga ifrån eller lyfta eventuella problem.
En internutredning har startats och bolaget uppger att man ska gå till botten med vad som har hänt. Bolagets pressansvariga Malin Luuke säger att ”det har skett händelser som är direkt olämpliga”.

Rysk journalist döms till åtta års fängelse. Den ryska journalisten Marina Ovsyannikova döms till åtta och ett halvt års fängelse i sin frånvaro, skriver AFP.
Det var i mars förra året som Ovsyannikova avbröt en nyhetssändning i propagandakanalen ”Channel One” genom att visa upp ett plakat med texten:
”Stoppa kriget. Tro inte på propagandan. Alla ljuger här. Ryssland mot krig”.
Hon fick hjälp av Reportrar utan gränser att ta sig ur Ryssland och lever i dag på olika adresser i Frankrike.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.