Nyhetssammandrag fredag 6 oktober 2023

Publicerad 2023-10-06

Gängtopp lurade CSN med fejkat pilotintyg, fem åtalas för narkotika värt 32 miljoner, misstänkt sabotage när 900 liter mjölk rann ut, gömde fem kilo amfetamin framför civil polis och fängelse för mordplaner på drottningen som ska ha uppmuntrats av Ai-bot.

Gängtopp lurade CSN med fejkat pilotintyg. 18 personer ansökte under hösten 2022 om CSN-pengar med fejkade intyg från Transportstyrelsen för att genomgå pilotutbildningar utomlands, skriver SvD.
Fem av dem beviljades pengar och sammanlagt gjordes utbetalningar på över 455 000 kronor.
Till skillnad från andra dyra utbildningar, kräver pilotutbildningen ingen specifik högskolebehörighet utan enbart det medicinska lämplighetsintyget från Transportstyrelsen.
– Det ser vi så klart oerhört allvarligt på om det är så att man använder pengar från CSN till något annat än studier, säger Charlotta Hansén, controller på CSN.
En 25-åring som anses tillhöra det kriminella Foxtrotnätverkets innersta krets beviljades lån och bidrag på över 215 000 kronor och hann få drygt 52 000 kronor innan det misstänkta bedrägeriet upptäcktes.
Han står nu åtalad misstänkt för anstiftan till mordet på en 15-åring i Stockholmsförorten Skogås.

Fem åtalas – narkotika för 32 miljoner. När en personbil kontrollerades av Polisen i Jönköping i mars hittades knappt två kilo kokain och 50 kilo cannabisharts.
Utredningen ledde vidare till en företagsby i Strängnäs, där stora mängder narkotika anträffades vid en husrannsakan.
Lokalen ska enligt P4 Sörmland ha kopplingar till Foxtrotnätverket.
I en krypgrund hittade polisen 76,5 kilo amfetamin, 1 kilo kokain, 15 kilo cannabisharts och 7,5 kilo cannabis.
I ett traktordäck på adressen hittades ytterligare 180 000 narkotikaklassade tabletter. Det totala gatuvärdet på narkotikan uppskattas till över 32 miljoner kronor.
”Utredningsarbetet har varit omfattande och förundersökningsmaterialet består av bland annat avlyssnade samtal, större genomgångar och analyser av de tilltalades telefoner samt annan teknisk bevisning som binder de olika personerna till olika delar av de åtalade gärningarna”, säger förundersökningsledare Tobias Lindblom i ett pressmeddelande.

Misstänkt sabotage när 900 liter mjölk rann ut. Under torsdagsmorgonen inkom larm om att runt 900 liter mjölk hade runnit ut från en mjölktransportlastbil i Hälleforsnäs, rapporterar SVT.
Enligt vakthavande befäl hos räddningstjänsten, Anders Sessler, finns det uppgifter om att tankbilen med mjölken utsatts för sabotage.
– Ja, polisen är där på plats och undersöker, säger han.
Anders Sessler säger att mjölk i så här stora mängder är miljöfarligt och kan påverka ph-värdet när det kommer ut i dagvattensystem.
Därför har räddningstjänsten varit på plats och spätt ut den vita vätskan med vatten.

Gömde fem kilo amfetamin framför civil polis. En kvinna och en man döms till flera års fängelse efter att de ertappats med fem kilo amfetamin – mitt framför en civil polis, rapporterar SVT.
När en polisbil stannade till utanför Falkenbergs tågstation i april i år stoppade en man ner sin väska i en papperskorg.
När polisbilen lämnade togs väskan upp igen. Det mannen inte visste var att en civil polis såg hela förloppet och larmade sina kollegor.
Väskan innehöll fem kilo amfetamin. Mannen, samt en kvinna som synts hantera väskan, döms nu för grovt narkotikabrott till fem respektive fyra år och tio månaders fängelse.

Fängelse för mordplaner på drottningen – ska ha uppmuntrats av Ai-bot. En man dömdes igår till nio års fängelse för sina planer att mörda den dåvarande brittiska drottningen Elizabeth II, rapporterar BBC.
Mannen greps på Windsor Castle 2021 bärandes på ett laddat armborst och med planer att mörda drottningen. Enligt honom själv ska han ha sporrats av att genomföra dådet av en Ai-bot.
Mannen kommer spendera sin första tid på straffet på ett psykiatriskt sjukhus för behandling, tills dess att han ses redo att avtjäna sitt straff i fängelse.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.