Nyhetssammandrag lördag 7 oktober 2023

Publicerad 2023-10-07

Svea hovrätt friar två poliser som åtalades för tjänstefel, stärkt samarbete mellan Säpo, Must och FRA, massuppsägningar efter nya regeln om dygnsvila, stopp i tullen för giraffbajs och över 13 ton droger beslagtaget i Ecuador.

Svea hovrätt friar två poliser som åtalades för tjänstefel efter att de kroppsvisiterat en man i Oxelösunds kommun i april i fjol, rapporterar SVT.
Kroppsvisitationen utfördes efter att poliserna fattat misstankar om ringa narkotikabrott. Misstankarna grundade sig bland annat på mannens rörelsemönster och att han hade ”avvikande attribut” – som klädsel i form av mysbyxor och huvtröja samt att han var tatuerad.
Tingsrätten ansåg att poliserna gjort sig skyldiga till oaktsamt tjänstefel. Men hovrätten friar dem med motiveringen att poliserna inte varit så oaktsamma i sin tjänsteutövning att de ska fällas.

Stärkt samarbete mellan Säpo, Must och FRA. Gängkriminaliteten har lett till ett utvidgat underrättelsesamarbete mellan försvaret och polisen, säger ÖB Micael Bydén i en intervju med Sydsvenskan.
När polisen nu får ökad hjälp från Försvarsmakten i kampen mot gängvåldet kan Säpos avlyssning av gängmedlemmar i Sverige kompletteras med försvarets avlyssning av mål utomlands, skriver tidningen.
– Som exempel kan jag säga att vi i fjol för första gången kopplade ihop oss på operativ nivå, säger Micael Bydén.
Efter IB-skandalen på 60-talet får Säpo bara avlyssna säkerhetshot inom Sverige medan Försvarets FRA och Must bara får spana på hot i utlandet.
ÖB säger dock att myndigheterna ”jobbar ihop och byter information för att veta vad som händer”.

Massuppsägningar efter nya regeln om dygnsvila. Den nya regeln om dygnsvila har fått hälften av ambulanssjukskötarna i Sollefteå att säga upp sig och i Östergötland har 20 personer inom räddningstjänsten antingen slutat eller tagit tjänstledigt, rapporterar flera medier.
– Schemat har alltid varit något som betytt väldigt mycket för oss inom räddningstjänsten, säger brandmannen Stephanie Pizzignacco till SVT Nyheter Öst.
Regeln trädde i kraft 1 oktober och ger anställda i kommuner och regioner rätt till elva timmars sammanhängande vila per dygn vilket gör att personal inte längre kan arbeta dygnspass.
Förslaget, som grundas i ett EU-direktiv, har väckt starka reaktioner. Bland annat har facket gått ut och sagt att SKR har gjort en ”horribel feltolkning” av direktivet.

Stopp i tullen för giraffbajs. Kvinnan hade tidigare gjort smycken med älgbajs och tänkte nu prova med samma typ av material, fast från giraff.
Men den amerikanska tullen tyckte att det var en skitdålig idé och beslagtog bajset när kvinnan – hon försökte inte smyga in det – visade upp en ask med det på flygplatsen i Minneapolis, rapporterar.
Kvinnan var på väg hem från Kenya och förklarade att avsikten var att använda giraffspillningen till ett halsband.
Tullen brände bajset eftersom det kan vara fara för smitta hos människor och djur att släppa in det i landet.
Vad gäller djur dras Kenya med den uppmärksammade afrikanska svinpesten, mul- och klövsjuka och flera andra allvarliga smittor.

Över 13 ton droger beslagtaget i Ecuador. Polisen i Ecuador har beslagtagit nästan 13,6 ton narkotika i en stor samordnad räd, meddelar myndigheterna. Drogerna var tänkta att levereras till Centralamerika, USA och Europa.
Sammanlagt genomfördes över 40 tillslag i åtta av landets 24 provinser och 28 människor greps, meddelar inrikesminister Juan Zapata på X.
Sedan 2021 har myndigheterna i Ecuador beslagtagit över 500 ton droger. Mellan 2018 och 2022 fyrfaldigades antalet mord i landet, och förra året nåddes rekordsiffran 26 per 100 000 invånare.
Enligt expertbedömningar kan andelen våldsamma dödsfall i år bli betydligt högre.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.