Nyhetssammandrag måndag 23 oktober 2023

Publicerad 2023-10-23

Misstänkt mord i Nässjö, Sverige mest kriminella landet i norra Europa, antisemitiska hatbrott i London ökar med 1353 procent och ruttnande kroppar på amerikansk begravningsbyrå.

Misstänkt mord i Nässjö. En person har hittats död i Nässjö i anslutning till ett flerfamiljshus under söndagseftermiddagen.
Platsen har spärrats av i väntan på kriminaltekniker.
En förundersökning om mord har inletts då omständigheterna kring fallet just nu är oklara.
– Eftersom det är så många oklara omständigheter har det upprättats en förundersökning gällande mord, säger Johnny Gustavsson, presstalesperson hos polisen i region Öst.

 Sverige mest kriminella landet i norra Europa. Den organiserade brottsligheten är betydligt mer omfattande i Sverige än i de övriga nordiska länderna och i de baltiska staterna.
Det visar det senaste indexet från Global Initiative, rapporterar SvD.
Indexet går mellan 1 och 10. Finland har minst organiserad brottslighet av de åtta länderna i norr med siffran 2,98. Sverige hamnar på 4,7, vilket kan jämföras med norra Europas snitt på 3,86 och södra Europa på 4,73.
Sverige ligger bland annat dåligt till när det kommer till narkotika- och vapenhandel, men rankningen tar också upp brott som trafficking, smuggling, utpressning, bedrägerier och välfärdsbrott.
I toppen av listan finns Ryssland, Ukraina, Italien och Serbien som får mellan 6 och 7 på indexet.

Antisemitiska hatbrott i London ökar med 1353 procent. Antalet hatbrott i London har ökat lavinartat i svallvågorna av Hamas attacker mot Israel, uppger den brittiska polisen.
”Det är inte acceptabelt och vi kommer att utreda”, skriver polisen i ett uttalande.
Mellan 1 och 18 oktober registrerades 218 antisemitiska incidenter, jämfört med 15 händelser samma period förra året – en ökning med hela 1 353 procent.
Samtidigt gick antalet islamofoba händelser från 42 till 101, en ökning med 140 procent. Bara i en bråkdel av fallen har gripanden gjorts, enligt The Guardian.
Både judiska och muslimska församlingar har berättat om en ökad känsla av otrygghet sedan eskaleringen i Mellanöstern.

Ruttnande kroppar på amerikansk begravningsbyrå. Tidigare i oktober larmades polis gällande starka lukter från en begravningsbyrå i amerikanska Colorado.
Vid genomsökning hittades 189 ruttnande kroppar. Samma begravningsbyrå tros ha tillverkat falska kremeringsdokument och delat ut falsk aska till familjer, visar en granskning som nyhetsbyrån AP gjort.
– Min mammas sista önskan var att hennes aska skulle spridas på en plats hon älskade, inte att hon skulle ruttna i en byggnad, säger Tanya Wilson, som tror att askan hon spred på Hawaii i somras kan ha varit damm från cement.
Begravningsbyråns ägare utreds för brott men inga gripanden har gjorts.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.