Vem blir värst och vad väntar oss?

Av Dick Sundevall 2023-10-23

Tävlingen om vem som kan ta i värst mot gängkriminaliteten pågår för fullt. Övrig brottslighet, som kvinnor som mördas i sina hem, lämnas därhän. Det är ju det gamla vanliga. Därtill handlar det ju alltför ofta om vanliga vita svenskar som begår dessa brott. Nej, nu handlar tävlingen om vem som kan ta i värst mot förortsgängen.

Problemet är att Sverigedemokraterna fuskar och har egna regler. När Socialdemokraterna vill ha ut militär på gatorna, drar SD till med beväpnad militär.

När Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna kan tänka sig att sänka straffbarhetsåldern från 15 till 13 år, drar SD till med att man ska kunna döma 13-åringar till livstid.

Nu har man från Tidölagets sida börjat fundera på om det inte ska räcka med att avlyssna medborgare som inte är misstänkta för brott, utan att det även kanske behöver vara tillåtet för polisen att göra husrannsakan i hemmet hos människor i största allmänhet.

Så vad kan vi då vänta oss från Sverigedemokraternas sida? Även om nu idén i sig om husrannsakan hos hederliga medborgare, sannolikt kommer från SD, så kan ju inte SD framstå som att man liknar ”dom gamla partierna”, för att använda Jimmie Åkessons språkbruk.

Alltså, vad ska då SD dra till med den här gången? Fler kameror på allmän plats är ju redan på gång. SD kanske kan kräva kameror och mikrofoner i hemmen? Minst en kamera och en mikrofon i varje hem. Först i hemmen i utsatta förorter och därefter även hos alla oss andra.

Men – risken är ju att Kristdemokraterna kommer först med den idén. De kämpar ju därute på kanten till avgrunden och i deras försök att positionera sig mellan M och SD har de rimligen insett att utrymmet numer är trångt mellan dessa partier.

Så vad att göra för SD om något av de andra partierna i Tidölaget hinner komma före med den idén? Inte minst så kan kanske Socialdemokraterna påpeka att det där med att sätta in mikrofoner i hemmen, på arbetsplatser och i bilar, redan är tillåtet.

SD kan då dra till med att det även ska vara kameror på toaletterna – om nu andra partier har missat den detaljen.

Det får mig att tänka på det där gamla naiva uttrycket, ”har man inget att dölja så behöver man inte oroa sig”.

Så här kommer det att fortsätta. Det där Jimmie Åkesson framförde i SVT om att kunna döma 13-åringar till livstids fängelse, grundade han på att:

– Är man tillräckligt gammal för att begå ett grovt våldsbrott då är man också tillräckligt gammal för att ta konsekvenserna för det brott som man begått.

Det där är ju en sån där floskel som man kan dra till med. Men med samma grunda resonemang kan man hävda att en tioåring kan köra en kniv i magen på ett annat barn även om han mycket väl vet att så får man inte göra.

Om nu SD med tiden får med sig övriga i Tidölaget på att 13-åringarna ska dömas på samma sätt som vuxna – så kommer man från SD:s sida sannolikt att dra till med att detsamma ska gälla för yngre barn.

Så här kommer tävlingen i vem som kan vara värst att fortsätta – eftersom det är ett säkert sätt att fiska röster på.

Många politiska frågor är lite svåra att driva för ett populistiskt högerextremt parti som SD,  för att de är lite komplexa. Frågor som, hur ska skolan och undervisningen vara organiserad? Hur ska vi se till att sjukvården fungerar? Ska hyressättningen för bostäder vara fri, alltså marknadshyror? Är klimatfrågor viktiga? Och så vidare.

Där kan man som de sju ”gamla partierna” i riksdagen ha olika åsikter. Men det är inte frågor där man kan vara säker på att känslomässigt träffa rätt vad gäller 97-98 procent av de röstberättigade. Eller som SD benämner oss internt ”valboskapen”.

På Moderaternas stämma har det framförts av migrationsminister Maria Malmer Stenergard att de som i demonstrationer stödjer och hyllar Hamas, därmed ska kunna utvisas.

Och visst kan man instämma i att det är absurt att stödja en terroristorganisation – men hur var det nu med yttrandefriheten?

Den som är så viktig när det handlar om att kränka muslimer genom att bränna koraner. Det kan väl inte vara så att en minister gör skillnad på lagar och mänskliga rättigheter vad gäller å ena sidan judar och å andra sidan muslimer?

Jag är så gammal att jag kan berätta för mina barnbarn om hur det var med hippierörelsens idéer om peace, love and understanding, om kalla kriget, om Sovjetstatens invasion av Ungern 1956 och Tjeckoslovakien 1968, om Vietnamkriget, om 60-talsvänstern och mycket annat som utspelade sig när farfar var ung.

Men – vad kommer barnbarnen i sin tur en dag att kunna berätta om för sina barnbarn? Ska det bli om när vårt land på 2020-talet gick från att vara en demokratisk rättsstat med allt vad därtill hör, till att bit för bit alltmer börja likna Ungern, Kina och Ryssland?

Och kommer de då att tordas berätta om det? Eller kommer de att låta bli med tanke på att något av barnen kanske kommer att återberätta det hela i skolan – och att det därmed efter några dagar kommer några herrar på besök och hämtar farmor, farfar, mormor eller morfar – i likhet med vad som sker i dagens Ryssland?

För övrigt undrar jag…

vilket svenskt parti som blir först med kravet på att alla medborgare ska ha ett litet mikrochip inopererat under huden med en gps-sändare, så det i efterhand kan kontrolleras var han eller hon har varit en viss dag och tidpunkt?
Hade vi det, kunde man verkligen börja snacka om att polisen hade fått en utmärkt ”verktygslåda”. Detta ord som försvarar än den ena och än den andra inskränkningen och detaljkontrollen av våra liv.
Om något parti skulle opponera sig mot idén, kan man ju hävda att när vi redan chippar katter och hundar så…

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör och ansvariga utgivare men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.
I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker och många tusen artiklar genom åren.
Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.