Nyhetssammandrag tisdag 24 oktober 2023

Publicerad 2023-10-24

Polisen ställer in utbildningar och övningar, 26 000 utvisade är kvar i Sverige, barn som leker gängkrig leder till onödiga utryckningar, bankanställda hjälper kriminella gäng att lura kunder på pengar och Saddam Husseins dotter dömd till sju års fängelse.

Polisen ställer in utbildningar och övningar. På grund av den höga arbetsbelastningen med bland annat många våldsdåd och hög terrorhotsnivå har polisledningen i Stockholm tagit beslut om att ställa in utbildningstillfällen och övningar, rapporterar Aftonbladet.
”Det är framförallt för att lösgöra folk till att jobba med våldsvågen”, säger en källa till tidningen.
Polisen bekräftar beslutet och beskriver hur man kommunicerat internt inom myndigheten:
”På grund av den höga arbetsbelastningen inom polisen har regionledningen valt att skjuta på vissa utbildningar och övningar. Beslutet är grundat utifrån det operativa läget i kombination med den höga belastningen. Förhoppningen är att det ska frigöra tid ur ett arbetsmiljöperspektiv och ge mer tid till återhämtning”, skriver pressekreterare Robert Sennerdal till Aftonbladet.

 26 000 utvisade är kvar i Sverige. Fler än 26 000 personer som har fått beslut om utvisning från Sverige befinner sig fortfarande i landet.
Efter terrordådet i Bryssel har regeringen återupprepat sitt löfte om att de utlänningar som inte har giltiga skäl att vara i Sverige ska lämna landet, men arbetet går trögt enligt nyhetsbyrån.
Sedan den nya regeringen tillträdde har man bara infört en ny lag som påverkar arbetet med att se till att utvisningsbesluten efterföljs. I augusti fick polisen utökade befogenheter att genomföra inre utlänningskontroller.
Knappt var tionde kontroll resulterar i att en person tas i förvar eller skickas ut ur Sverige.
Regeringen har också utlovat en ”storskalig nationell folkräkning” för att få bättre koll på vilka som vistas i Sverige.
Löftet har resulterat i att Skatteverket ska öka sina folkbokföringskontroller nästa år.
Av de 26 000 personer som befinner sig i Sverige trots beslut om utvisning är ungefär 8 000 efterlysta eftersom de ”gått under jord”.

Barn som leker gängkrig leder till onödiga utryckningar. Larm till polisen om maskerade personer med vapen visar sig ibland vara barn som leker kriminella, rapporterar P4 Sörmland och P4 Västernorrland.
Så sent som förra veckan ryckte sex polisstyrkor i Strängnäs ut till en plats där två maskerade tonårskillar lekte med soft air guns.
Fredrik Nätterlund, gruppchef vid Strängnäspolisen, säger att de får liknande larm ”ganska ofta” och att han är orolig att något allvarligt ska hända de lekande barnen.
– De som lever i de gängkriminellas miljö är mer på alerten mot folk som de inte känner igen. Jag skulle säga att hotbilden mot den som springer omkring med ett vapen på allmän plats är högre i dag än vad den har varit.
Elever vittnar även om hur barn på skolor leker gängkrig med pinnar som ska förställa vapen.

Bankanställda hjälper kriminella gäng att lura kunder på pengar, rapporterar P4 Stockholm. Radiostationen har intervjuat Elisabeth som råkat ut för att någon obehörig gjorde tolv stora uttag från hennes konto i samband med ett bostadsköp.
Hon är övertygad om att någon inne på banken tipsat bedragare vilket gjorde bedrägeriet möjligt.
Charlotta Mauritzon vid polisens nationella operativa avdelning, Noa, bekräftar att de kriminella gängen har närvaro på svenska banker.
– Vi ser ju exempel på att man börjar placera in personer i rätt samhällsfunktion från de kriminella nätverken, säger hon.

Saddam Husseins dotter dömd till sju års fängelse. Raghad Hussein, dotter till Iraks störtade diktator Saddam Hussein, har dömts till sju års fängelse för att ha marknadsfört det förbjudna Baathpartiet, skriver NTB.
Enligt domen ska hon ha lyft fram partiet i samband med en intervju med den saudiarabiska tv-stationen Al Arabiya 2021.
– Många har sagt till mig att vår tid var fantastisk och att landet då var stabilt och rikt, sa hon bland annat i intervjun enlig NTB.
Baathpartiet upplöstes och förbjöds när Saddam Hussein störtades 2003 under den USA-ledda invasionen. Den som i dag på något sätt talar varmt om partiet riskerar att åtalas.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.