Nyhetssammandrag torsdag 26 oktober 2023

Publicerad 2023-10-26

Sms kan avslöja om någon skrivit sig på din adress, många nya fängelseplatser, tusen katter räddade från slakt i Kina, japansk lösning på de svenska gängbråken och rekordstort bankrån i Costa Rica.

Sms kan avslöja om någon skrivit sig på din adress. Den senaste tidens våldsvåg har visat att kriminella i ett antal fall skrivit sig på adresser som de inte har någon koppling till. Tidöpartierna har därför gett Skatteverket i uppdrag att ta fram en tjänst som varnar när någon skrivit sig på ens adress.
Men nu har söktjänsten Hitta.se lanserat en liknande funktion vid namn ”Adresslarm” där det ska gå att få ett sms om någon annan skriver sig på användarens hemadress.
Tjänsten är kostnadsfri men för att använda den krävs bank-id.
– Söktjänsten har jobbat på lösningen ett tag sedan det här med att skriva sig på andras adresser blev ett nytt fenomen i gängkrigen, skriver Niklas Grawé, vd på Hitta.se.

Många nya fängelseplatser. På två år har Kriminalvården skapat 1 100 nya platser för intagna, uppger myndigheten i ett pressmeddelande. Detta motsvarar ungefär sju medelstora anstalter eller elva medelstora häkten.
– Vi börjar nu få ordentlig utdelning för de insatser som sjösattes för några år sedan, säger Susanne Wedin, chef för avdelningen anstalt, häkte och frivård.
Kriminalvården menar att man har ett 50-tal projekt i gång just nu för att öka platserna för intagna, då överbeläggningen är stor. Att få till fler platser är komplext och tar tid – inte minst på grund av att verksamheten måste pågå med hög säkerhet.
– De byggnader vi använder innehåller många specialanpassningar och byggnationen måste inte sällan göras i en redan pågående verksamhet med ofta hög säkerhet, säger Susanne Wedin.
Idag finns cirka 5 850 platser i anstalter och cirka 2 950 platser i häkten.
Kriminalvården uppger också att man hittills under 2022 och 2023 ökat antalet medarbetare från 14 000 till 16 000 anställda. I höst ska myndigheten presentera en ny utbyggnadsplan för regeringen.

Tusen katter räddade från slakt i Kina. Polisen i Kina har räddat tusen katter från en lastbil på väg till slakt, rapporterar CNN. Planen var sannolikt att de slaktade djuren skulle transporteras söderut och felaktigt säljas som fläsk- eller fårköttsspett.
Nu har katterna i stället fått flytta in på ett närliggande djurhem.
Enligt den statliga tidningen The Paper agerade polisen i Zhangjiagang i den västliga provinsen Jiangsu efter tips från djurrättsaktivister som hade spårat transporten under flera dagar.

Japansk lösning på de svenska gängbråken. Medling mellan de stridande parterna i det svenska gängkriget skulle kunna vara en lösning för att få slut på våldet. Det säger den före detta yakuza-medlemmen Yuji Ryuzaki till DN.
Han var rådgivare till det största kriminella syndikatet i Japan – innan han hoppade av och idag förhandlar han mellan rivaliserande gäng.
– Om gruppens ledare visar tecken på att vilja sluta slåss skulle jag, eftersom vi är i Japan, säga, ”varför hugger du inte av ditt finger?”
Att hugga av sitt finger och lämna över det till motståndaren är ett traditionellt tecken på att man vill försonas inom den så kallade japanska maffian.

Rekordstort bankrån i Costa Rica. Kontanter motsvarande 68 miljoner svenska kronor har stulits från Banco Nacional, Costa Ricas största bank, bekräftade myndigheten mot korruption på tisdagen.
Det är den största stöten i landets historia – men när den genomfördes är oklart.
För tre veckor sedan upptäcktes det att ett bankvalv gapade tomt, men själva rånet måste ha ägt rum i augusti eller tidigare, sade Jaime Murillo, tillförordnad chef för banken, vid en pressträff.
Fem personer – två chefer, en tekniker, en vakt och en revisor – är under utredning.
Samtliga stängdes av med bibehållen lön när stölden upptäcktes den 3 oktober. Ingen är gripen.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.