Lösningen är vi

Av Anders Cardell 2023-11-03

Det rådande samhällsklimatet har säkerligen inneburit att många judiska föräldrar varit tvungna att fråga sig hur långt de behöver gå för att rusta sina barn för en fientlig omvärld. Hur berättar man för sitt barn att det finns risker och faror för att det finns människor ”som inte gillar såna som oss”, utan att skapa ett vi och dom inuti barnet?

Vad händer i barnet när det tar emot denna information, har barnet förmåga att processa informationen och samtidigt inte agera destruktivt?

Kommer mitt barn behöva leva med en ständig känsla av att vara hotad och rädd? 

Barn är barn med olika förmågor och även vuxna kan ha svårt att sortera och hantera information som är känslig, utan att det leder till destruktiva handlingar och beteenden. 

En grupp som behövt fundera kring dessa frågor de senaste tio åren, är muslimska föräldrar. 

Fördomar, förakt och hat mot muslimer är inte någonting nytt men har accelererat dramatiskt de senaste tio åren, för att till slut cementeras och institutionaliseras i anslutning till det senaste valet.

Förföljelsen mot muslimer har tagit sig flera olika former.

Några av de mest allvarliga uttrycken har varit offentliga trakasserier från politiska företrädare och människor som representerar ämbeten som är skapade för att tjäna hela befolkningen.

Dessa erfarenheter innebär att föräldrar som är muslimer, kanske är den grupp som bättre än någon annan, kan förstå vilka utmaningar judiska föräldrar står inför. 

Exempel från andra länder visar vad som är möjligt att uppnå, när dessa två grupper förstår att de delar ett gemensamt problem. Min förhoppning är att det sker en sådan utveckling även här.

Barn ska kunna känna sig trygga, obrydda och göra det barn gör, leka, umgås med andra barn utan att hindras av osynliga barriärer som skapats tack vare vuxna människors misslyckanden. 

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Anders Cardell växte upp i det lilla brukssamhället Hallstahammar och i stockholmsförorten Östberga.
Han blev anställd på Fryshuset i slutet på 80 talet där han arbetade fram till att Anders Carlberg gick bort 2013.
Anders har varit aktiv i olika former av ideell verksamhet parallellt med sitt ordinarie arbete. De senaste åren har varit starkt präglade av att han har blivit förälder:
– Jag skriver för att jag känner ett ansvar för att göra det jag kan, med de resurserna jag har, för att skapa ett bättre samhälle, säger Anders.
Anders Cardell är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.