Nyhetssammandrag tisdag 7 november 2023

Publicerad 2023-11-07

Beväpnad man gripen i regeringskvarteren, Olof Palme har blivit frimärke i Chile, barn och unga som placeras i familjehem ska bli mer delaktiga, kvinna hittad död utomhus – närstående anhållen, åtalas för att ha låtit tatuera sina barn och tusentals kilo hundmat dras tillbaka – ger mystiska symtom.

En beväpnad man har gripits i regeringskvarteren i centrala Stockholm.
– Polisen reagerade på något. En man greps och nu är han misstänkt för olaga hot och brott mot vapenlagen, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.
Enligt uppgifter till Expressen stod försvarsminister Pål Jonssons Säpo-skydd för gripandet.
– Vi har gjort ett beslag på platsen av ett föremål. Det går inte uttala sig i nuläget om vad det rör sig om, ifall det var skarpladdat eller en attrapp, säger Daniel Wikdahl.
Enligt uppgifter till Aftonbladet ska ett skott ha avlossats ned i marken men det är oklart om det var ett riktigt vapen.

Olof Palme har blivit frimärke i Chile, uppger det chilenska utrikesministeriet.

På frimärket avbildas den socialdemokratiske statsministern i en beige trenchcoat och med en röd ros.
Frimärket släpps i samband med att det i år är 50 år sedan militärkuppen i Chile.
Det är tänkt att hedra Palmes minne för hans solidaritet med de chilenare som flydde landet under Pinochets militärdiktatur åren 1973 till 1990.

Barn och unga som placeras i familjehem eller på institution ska bli mer delaktiga i besluten, det föreslår regeringens utredare Carina Ohlsson.
– Allt pekar åt fel håll, därför måste vi tillsammans göra någonting åt detta, säger Ohlsson.
Utredningen – som lämnades över till socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) på måndagen – innehåller flera förslag på hur vården av tvångsplacerade barn och unga ska förbättras.
Utredningen föreslår även att det ska krävas tillstånd för att familjehem ska få ta emot barn och ungdomar och att det införs ett nationellt register för olämpliga familjehem.
– Enskilda barn har sagt att de aldrig packar upp till 100 procent. Man ser att det är många omplaceringar och barnen känner sig inte trygga och har inte tillit till att de ska få vara kvar där de blir placerade, säger Ohlsson.

Kvinna hittad död utomhus – närstående anhållen. Under söndagen larmades polis till en fastighet i Ale kommun där en kvinna i 90-årsåldern hittats död utomhus.
Polisen kan inte utesluta att hon utsatts för ett brott och utreder fallet som misstänkt mord.
En närstående till kvinnan har gripits och senare anhållits som misstänkt.
En rättsmedicinsk undersökning ska göras och platsen där kvinnan hittades har spärrats av för en teknisk undersökning.

Tatuerade sina barn – åtalas. En mamma i Kalmars län åtalas för misshandel efter att hon ska ha tatuerat sina barn, enligt P4 Kalmar.
Enligt åtalet ska det ha skett flera gånger och ett av barnen ska ha varit i femårsåldern vid ett av tillfällena.
Sonen ska bland annat ha fått en dödskalle, ett hjärta och en smiley intatuerat på benet.
Även en man åtalas för att ha hållit i tatueringsnålen i några av fallen.

Tusentals kilo hundmat dras tillbaka – ger mystiska symtom. Musti Group – en av de största djurmatstillverkarna i Norden – har dragit tillbaka ett stort parti hundmat, skriver både svenska Yle och Hufvudstadsbladet.
Maten misstänks ge allvarliga symtom hos hundar, som illamående, svaghet i benen och trötthet.
Hundmaten har sålts i hundtillbehörsbutikerna Musti & Mirri och Peten Koiratarvike samt i webbutiker. Totalt rör det sig om ett parti på 33 000 kilo.
Det gäller hundmaten Adult GF Fish från märket SMAAK som sålts i partier om antingen tio eller två kilo med utgångsdatum i april 2025. Produkten har tillverkats i Finland, och exporterats till Sverige och Norge. Varan har dragits tillbaka från försäljning i dessa länder.
Under måndagsmorgonen backade Musti Group på Helsingforsbörsen.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.