Nyhetssammandrag onsdag 8 november 2023

Publicerad 2023-11-08

Ukraina kan legalisera marijuana, båtflyktingar skickas till Albanien, två svenskar döms till livstids fängelse för mord i Danmark, ryska skeppsvarv tvingas österut och den svenska ambassaden i Moskva har utsatts för en ny propagandakampanj.

Ukraina kan legalisera marijuana. Ukraina kan vara på väg att legalisera medicinsk marijuana, bland annat för att ge krigsskadade soldater ett drägligare liv, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.
Beslutet kan komma att fattas i början av november.
37 procent av befolkningen är emot lagändringen och 35 procent stödjer den.

Båtflyktingar skickas till Albanien. Båtflyktingar som tar sig över Medelhavet och söker asyl i Italien kommer att skickas till Albanien, där de ska inkvarteras medan asylprocessen pågår, rapporterar The Guardian.
Italiens och Albaniens överenskommelse innebär att Albanien tar emot upp till 3 000 asylsökande från Italien.
EU togs på sängen av tisdagens besked, och begär nu mer information från Italien om överenskommelsen med Albanien.

Svenskar döms till livstids fängelse för mord i Köpenhamn. En 36-årig svensk medborgare blev från nära håll ihjälskjuten i Köpenhamn en februarikväll 2022.
Nu döms två svenska män, i dag 20 respektive 22 år, till livstids fängelse.
Enligt åklagaren var mordet ett led i en konflikt mellan två kriminella gäng i Malmö.
Köpenhamns tingsrätt anser inte detta bevisat – och därmed slipper de båda svenskarna att dömas enligt den så kallade gängparagrafen i dansk lag, som innebär fördubblad strafflängd för gängrelaterade brott.
Domstolen anser att männen agerat på ett ”grovt och cyniskt sätt” och att det är en försvårande omständighet att de använde skjutvapen i en offentlig miljö.
Både 20-åringen och 22-åringen har nekat, men den senare har medgett att han var på platsen.

Ryska skeppsvarv tvingas österut. Ryska skeppsvarv kommer troligtvis tvingas att flytta längre bort från fronten i Ukraina, enligt brittiska försvarsministeriet.
Den brittiska bedömningen bygger på att den ukrainska armén nyligen lyckades skada en rysk militärkorvett på ett skeppsvarv i Kertj, längst österut på Krim-halvön.

Den svenska ambassaden i Moskva har utsatts för en ny propagandakampanj. Två svenska män som stupat under kriget i Ukraina hängs nu ut på skyltar utanför byggnaden, rapporterar SVT Nyheter.
Det var under natten till torsdagen förra veckan som sex skyltar placerades utanför den svenska ambassaden i Moskva.
På skyltarna framförs propaganda om Sverige och landets stöd till Ukraina.
Enligt SVT Nyheter jämförs Sveriges stöd till Ukraina med det svenska samarbetet med Nazityskland under andra världskriget, där bland annat försäljningen av järnmalm och kol omnämns.
Man hänger även ut två svenska män, som stupat under kriget i Ukraina, med namn och bild.
Utställningen går under namnet ”Den svenska russofobins historia i korthet” har spridits med hjälp av statliga nyhetsbyrån Ria Novosti.
Bakom kampanjen står ”Ryska militärhistoriska sällskapet” som grundades 2012 av Rysslands president Vladimir Putin, skriver SVT.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.