Nyhetssammandrag fredag 10 november 2023

Publicerad 2023-11-10

Chattforumet Omegle har stängts, två personer är delgivna misstanke för spädbarns död, spansk politiker skjuten i huvudet, UD bekräftar terrormisstankar om de gripna svenskarna i Tunisien, ettåring dog på akuten – fick inte vårdplats och PostNord varnar för bedrägerivåg.

Chattforumet Omegle har stängts. Nu har chattforumet Omegle stängts, där främlingar har kunnat chatta med varandra.
Hemsidan ska bland annat ha använts av pedofiler som utnyttjat barn genom plattformen.
Exempelvis pågår det en rättegång mot en norsk pedofil som utnyttjat runt 50 barn via sidan, varav några är från Sverige.
Går man in på hemsidan nu är den borttagen och kvar finns enbart en bild på en gravsten och ett meddelande från grundaren.
Han skriver att han skapade Omegle med positiva syften men att sajten använts på ett mörkare sätt på senare tid.

Två personer är delgivna misstanke om vållande till annans död i samband med att ett spädbarn i söndags morse avlidit i södra Stockholm. Det uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
Ingen person är dock frihetsberövad.
Under gårdagen har polisen förhört två personer om händelsen.
– Med hänsyn till de inblandade och att utredningen är i ett tidigt skede kan jag inte lämna information om vilken relation de misstänkta har till barnet. Av samma skäl vill jag heller inte gå in på misstankegraden eller de omständigheter som ligger till grund för misstanken, säger förundersökningsledare Sofia Mineur.

Spansk politiker skjuten i huvudet. Den spanska politikern Alejo Vidal-Quadras, tidigare ledare för Partido Popular, har skjutits i huvudet på öppen gata, rapporterar flera medier, däribland Reuters.
78-åringen attackerades utanför en byggnad vid 13.30-tiden på torsdagen. Han har förts till sjukhus och uppges vara vid medvetande.
Vidal-Quadras var vice ordförande i Europaparlamentet fram till 2007.

UD bekräftar terrormisstankar om de gripna svenskarna i Tunisien. Utrikesdepartementet bekräftar att de fem svenska medborgarna som har häktats i Tunisien är misstänkta för att tillhöra en terrororganisation.
Männen är kopplade till Rawa Majids sida i Foxtrotnätverket. En av männen ska vara en utpekad ledargestalt för Bronätverket.

Ettåring dog på akuten – fick inte vårdplats. En ettåring som var allvarligt sjuk dog i samband med att denne fick vård på barnakuten och det saknades lediga vårdplatser, skriver P4 Stockholm.
Ansvarigt sjukhus – Astrid Lindgrens barnsjukhus – har gjort en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.
Där framkommer det att en intern utredning inte har kunnat visa på någon vårdbrist, däremot ansågs inte miljön optimal för ett så pass sjukt barn.

PostNord varnar för bedrägerivåg. PostNord går nu ut och varnar inför den kommande shopping-säsongen som drar igång på allvar på lördag med Singles Day.
Postföretaget menar att bedragare felaktigt utger sig för att representera PostNord eller andra logistikföretag, och skickar ut falska leveransmeddelanden via sms och e-post, och uppmanar kunder att vara extra vaksamma.
”Bedragare använder falska länkar och meddelanden för att lura konsumenter. Det är därför viktigt att vara vaksam och skeptisk mot okända länkar. Vid den minsta tveksamhet, bör man verifiera avsändaren genom att kontakta företagets kundservice,” säger Alexis Larsson, säkerhetschef på PostNord i ett pressmeddelande.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.