För Palestina och världen

Publicerad 2023-11-13

Regionen Palestina har sedan den 7 oktober gått in i ett fruktansvärt krig. Och, naturligtvis, där har blommorna vissnat och solen har försvunnit eftersom mörkret har kommit, och ungdomarna kan inte sjunga, och barnen kan inte leka slarvigt på gatorna, och fredens vita duvor flyger inte på den dystra himlen.

Vem är skyldig till denna tragedi? Är det det israeliska folkets fel? Är det det palestinska folkets fel? Klart, nej. Båda folken är oskyldiga och goda.

Israeler har rätt att ha en egen stat, men det har även palestinier, måste ha en egen bit mark med statlig status. Men politikerna, och i första hand från den mäktiga israeliska sidan, under alla föregående år, tog inte de nödvändiga rätta stegen för att lösa detta heta problem i Mellanöstern-regionen, vilket resulterade i den nuvarande tragiska situationen.

Och vilka är dessa steg? I 75 år – sedan 1948, året då staten Israel också skapades – har det funnits ett FN-beslut om skapandet av en självständig palestinsk stat och det har inte genomförts. På den tiden, från området som betecknats som ”Historiskt Palestina” tog Israel 52% och i de återstående 48% bestämdes gränserna för den palestinska stat som skulle upprättas.

Naturligtvis är folk över hela världen oskyldiga och goda. Människorna i varje land vill överväldigande inte ha krig, de vill inte ha dödande, döda och brott. De vill leva i en lugn, vacker och lycklig miljö. De vill ha fred.

De vill le varje dag och drömma. Alla människor i den här världen sätter upp mål och försöker uppnå dem, vilket ger mening åt deras liv. De vill inte att dessa mål ska avbrytas våldsamt, plötsligt och abrupt, som händer när ett land kastar sig in i krigets våld.

De vill inte vältra sig i denna fasa i månader eller till och med år under några omständigheter. Pappor och mammor vill se sina barn utvecklas och göra dem stolta. De vill inte skickas ut i krig och dödas på det mest ohyggliga sätt.

Men vem på denna planet gör krigen? Naturligtvis, de enorma ekonomiska makter som dominerar vår planet och genom krig främjar deras intressen, syften och planer. De livnär sig bokstavligen på krig och bryr sig inte om hur många tusen eller till och med miljoner som dör.

Vissa politiker som sätter, främjar och försöker genomföra extrema nationalistiska och erövrande strävanden har naturligtvis också en roll i krigen.

Och idag ser vi att mänskligheten har kastats in i krigets galenskap. Mänskligheten i dag går igenom den mest kritiska fasen av sin historia, eftersom den bokstavligen är ett steg före tredje världskriget, vars förödande resultat för den mänskliga civilisationen många av oss inte kommer att få se. Som Albert Einstein sa ”Om det blir ett tredje världskrig så blev den fjärde viljan med batonger”.

I alla fall är det alltså människorna som är offren. De betalar för kriget med sitt blod. Tidigare har det funnits folk som har lockats av sina politiker genom obeveklig propaganda, hjärntvätt och rädsla på denna skadliga och tragiska väg.

Typiskt är exemplet med det tyska folket som var offer för nazismen och goebelsk propaganda och därmed förvandlades till en hävstång för utrotningen av andra folk.

Och, naturligtvis, är själen och hjärtat hos varje god och medkännande människa krossat av de tragiska händelser som äger rum idag i Mellanöstern, men också i Ukraina och på andra håll. Varje god människa kan inte låta bli att gråta inför den avskyvärda synen av människor med avhuggna huvuden, armar och ben.

Han kan inte låta bli att gråta inför bilden av barn som vanställts och dränkts i blod. Han kan inte låta bli att gråta med flyktingkaravanerna som lämnar sitt älskade land med bomber hängande över huvudet.

Han kan inte annat än att fälla tårar för varje person som dödas, vare sig han är beväpnad eller civil, vare sig han är palestinier, om han är israel, om han är ryss, om han är ukrainsk eller av någon annan nationalitet. När allt kommer omkring, alla människor, biologiskt är vi likadana, vi har kommit ur samma livmoder och har samma öde.

Alla människor, och framför allt de i nyckelpositioner av politisk makt, och jag vill tro att det också finns sunda politiker och politiker som har en viss politisk höjd, vi måste kämpa för att stoppa de skoningslösa mordiska krigen, för att undvika det katastrofala tredje världskriget och att föda en ny demokratisk värld som kommer att baseras på samarbete, ömsesidig respekt och fredlig samexistens mellan alla stater och folk på planeten.

Palestina år 2023

En region störtade in i ett ohyggligt krig
Utan glädje, utan blommor, utan sol varje gryning
Vattnas med oupphörliga tårar och rikligt blod
Utan kärlekssånger, utan sorglösa barn.

Döda kroppar fruktansvärt utspridda överallt
Utan huvud, utan kropp, utan ben, utan händer
Skadade hus i förstörda och tysta städer
Och duvor finns ingenstans på den dystra himlen.

Karavaner av flyktingar utan bestämmelseort tydlig
Med bomber som flyger i den plågade luften
De lämnar med rädsla från sitt älskade hemland
Och på stången flaggan, trasig och blodig.

Ner i marken är drömmar begravda och skadade
Och hjärtan krossade som glasögon i tusen bitar
Bleka ansikten slitna från obeskrivligt lidande
Och runt är Döden med sina jäkla hästar.

Offer i denna orättvisa och eländiga värld
De är alltid de bra och oskyldiga människorna
Att en behaglig parfym kommer från hans själ
De är antingen palestinier eller israeler.

O Palestina, vår själ är full av bitterhet
För denna fruktansvärda tragedi och stora vildhet
Vår planet håller på att sjunka ner i tjock svärta
Och i våra ögon, ilska, tårar och smärta.

 

Av Isidoros Karderinis
Detta är en kulturkrönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Isidoros Karderinis föddes i Aten 1967. Han är journalist, romanförfattare och poet. Han studerade ekonomi och avslutade forskarstudier i turismekonomi.
Hans artiklar har publicerats i tidningar, tidskrifter och webbplatser runt om i världen. Hans dikter har översatts till engelska, franska och spanska och publicerats i poetiska antologier, litterära tidskrifter och litterära tidningsspalter.
Han har publicerat åtta poesiböcker och tre romaner i Grekland. Hans böcker har översatts och publicerats i USA, Storbritannien, Italien och Spanien.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.