Högerns största rädsla är att vi ska sluta vara rädda

Av Anders Cardell 2023-11-14

Det enda man ser när man läser meddelanderaden bland svenska och utländska högerkonton just nu, är en fullständig avhumanisering av muslimer och människor som stöder civila palestiniers rätt att existera. Det vore löjligt att kalla detta för något annat än ren och skär rasism.

Det är många på högerkanten som väljer att avfärda eller förminska rasism och dess konsekvenser.

När man läser alla argument som bidrar till att legitimera den utrotning av civila palestinier som pågår i Gaza, på olika sociala plattformar, förstår man hur enkelt rasism och avhumanisering kan leda till katastrofala konsekvenser.

Om man inte är förmögen att visa empati och solidaritet med människor för att de har en annan etnicitet eller religion, ska det inte kallas någonting annat än rasism.

Många människors bild av ”den andre” spelar en förödande roll för människors uppfattning:
– Ja men man vet inte vart människor står, det finns massor av islamister bland muslimer osv osv.

Ja det finns människor i alla delar av världen som bär på uppfattningar som innebär att andra inte är lika mycket värda som dem själva.

Synsättet kan vara rotat i politiska, sociala eller religiösa uppfattningar, det som är gemensamt bland människor som representerar detta synsätt är synen på ”den andre”.

I Israel har dessa krafter haft ett stort politiskt inflytande under många år, i Sverige har motsvarande gruppers politiska inflytande växt sig särskilt stark de senaste tio åren.

”Det spelar ingen roll hur mycket energi du lägger ner, om du gör fel saker”.

I Israel precis som i Sverige representerar dessa krafter inga egentliga lösningar på några av samhällets utmaningar och problem.

Istället för vägar ut från den rådande status quo som pågått i decennier, är den enda ”lösningen” dessa krafter kan erbjuda att man lägger ner ännu större resurser på samma typ av åtgärder som misslyckats gång på gång på gång.

Israels nuvarande regering har gång på gång visat att de är beredda att undvika nödvändiga förändringar, till vilket pris som helst.

Det finns människor på respektive sida i denna konflikt, som representerar andra synsätt.

Undersökningar visar att 73 % av de som representerar den politiska vänstern i Israel, säger att det går att hitta sätt för staterna att samexistera, jämfört med 53 % av de som representerar den politiska mitten medan endast 14 % av de som tillhör den politiska högern anser att det är möjligt med samexistens och en tvåstatslösning.

”Galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat” – Albert Einstein.

Istället för att för att försöka lösa den fråga som fortsätter orsaka enormt lidande, har den israeliska högern fortsatt använda människors rädslor för att avhumanisera den palestinska befolkningen i syfte att etablera en permanent under- och överordning.

Den nuvarande regeringen representerar i realiteten samma syn på en tvåstatslösning och möjligheter till samexistens, som Hamas.

Nethanyahus regeringsföreträdare verkar för övrigt ha samma problem med vandel, som företrädarna för svenska partier med liknande värderingar.

Granskar man Israels nuvarande regering är det enklare att associera till organiserad brottslighet än en folkvald regering i en modern demokrati.

Premiärminister Benjamin Netanyahu står inför flera fall av bedrägeri, förtroendebrott och mutor, med partier i hans kabinett för inte så länge sedan som fanns på det amerikanska utrikesdepartementets bevakningslista för terrorister.

Netanyahu har talat öppet om att radera palestinska städer från kartan och lovat att det aldrig kommer att bli en palestinsk stat.

Den nationella säkerhetsministern Ben-Gvir, som kategoriseras som en ultranationalist, dömd för rasistisk hets och stöd till en terroristorganisation.

Inrikes- och hälsominister Aryeh Deri, chef för det ultraortodoxa Shas-partiet, dömd för skattebedrägeri, avtjänat fängelsestraff för att ha tagit mutor, under tiden han tjänstgjorde som inrikesminister.

Finansminister Bezalel Smotrich ledare för ett högerextremt religiöst sionistiskt parti, en stark förespråkare för utvidgning av bosättningar på Västbanken med en lång historia av anti-arabisk retorik.

Kulturarvsminister Amichai Eliyahu som har deklarerat att ”den som viftar med en palestinsk flagga inte borde fortsätta leva på jordens yta”, och även uttryckt att ”en av möjligheterna är att släppa en kärnvapenbomb på Gazaremsan”.

Många människor i Sverige har haft svårt att förstå hur det är möjligt att avhumanisera den palestinska befolkningen på det sätt som gjorts.

Kanske har den senaste tidens händelser i Sverige få några att förstå att det kan ske även här.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Anders Cardell växte upp i det lilla brukssamhället Hallstahammar och i stockholmsförorten Östberga.
Han blev anställd på Fryshuset i slutet på 80 talet där han arbetade fram till att Anders Carlberg gick bort 2013.
Anders har varit aktiv i olika former av ideell verksamhet parallellt med sitt ordinarie arbete. De senaste åren har varit starkt präglade av att han har blivit förälder:
– Jag skriver för att jag känner ett ansvar för att göra det jag kan, med de resurserna jag har, för att skapa ett bättre samhälle, säger Anders.
Anders Cardell är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.