Nyhetssammandrag fredag 24 november 2023

Publicerad 2023-11-24

Åtal för balkongmord, föräldrar häktas för att ha låst in sina barn, man rånades på sitt TV-spel och skola krävs på 500 000 kr.

En 35-årig man sköts ihjäl på en balkong i västra Stockholm i juli. Vid dådet fanns det barn i lägenheten, men ingen av dem skadades. Mordoffret har enligt uppgift gängkopplingar.
En misstänkt gärningsman i 20-årsåldern greps tillsammans med en 14-årig pojke.
Åtal har nu väckts mot mannen och så kallad bevistalan har inlämnats mot den misstänkte som inte är straffmyndig. Detta innebär att pojkens skuld prövas, men något straff kan inte utdömas.

Under torsdagen häktades två personer på sannolika skäl misstänkta för olaga frihetsberövande.
Det gäller två föräldrar som misstänks för att ha spärrat in två av sina tre barn på olika ställen i familjens hem. Dessa olaga frihetsberövanden ska ha skett vid flertalet tillfällen och flera timmar varje gång.
Mannen i familjen är även misstänkt för misshandel av barnen. Det var i samband som de tre barnen omhändertogs av socialtjänsten som de misstänkta brotten uppdagades.

En man i Norrköping rånades i sitt hem. Tre gärningsmän hade brutit sig in och under vapenhot tilltvingat sig brottsoffrets TV-spel. De flydde platsen innan polis hann anlända.
En sökinsats med bland annat polishund och flera patruller sökte efter de misstänkta utan att lyckas hitta dem. En förundersökning om grovt rån har inletts. Den rånade mannen fick inga fysiska skador vid brottstillfället.

En skola i Dalarna kan komma att tvingas betala 500 000 kr till elev med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning eftersom de inte anses ha gjort tillräckligt för att stöta denne.
Det är Diskrimineringsombudsmannen (DO) som ställt det ekonomiska kravet å elevens vägnar.
Barnet har haft stora svårigheter att tillgodogöra sig undervisningen, men trots detta har skolan inte utrett vilka behov som finns eller erbjudit hjälp.
– Skolan har inte vidtagit de åtgärder för särskilt stöd som eleven haft rätt till. Det handlar om omfattande brister som sammantaget innebär att eleven har fråntagits sin rätt till utbildning under större delen av sin tid i grundskolan, säger DO Lars Arrhenius i ett pressmeddelande.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.