Nyhetssammandrag fredag 1 december 2023

Publicerad 2023-12-01

Regeringen vill införa vistelseförbud, rån i bostad – maskerad man jagas, snöröjare kan tvingas lämna plogbilen mitt i passet, Hbtqi-rörelsen är extremistisk enligt rysk domstol och dieselpriset är nu det lägsta sedan i somras.

Regeringen vill kunna förbjuda personer att vistas i vissa områden, även om de inte är dömda för brott. Nu ska en remiss lämnas över till lagrådet.
Det meddelar justitieminister Gunnar Strömmer (M) på en pressträff under torsdagen.
För att personen ska kunna förbjudas befinna sig i ett område ska den befaras främja kriminella nätverks brottslighet i ett särskilt område.
– Förbudet ska gälla på allmänna platser, på skolgårdar och motsvarande områden utomhus vid förskolor och fritidshem. Det är alltså en preventiv åtgärd vi talar om, säger Strömmer.
Den som bryter mot förbudet ska kunna dömas till fängelse i högst ett år.

Rån i bostad – maskerad man jagas. Polisen har larmats till en adress i Göteborg där en man utsatts för rån i sin bostad.
En maskerad gärningsman med kniv ska ha trängt sig in och stulit gods, enligt polisen.
Flera patruller är på plats och letar efter gärningsmannen.

Snöröjare kan tvingas lämna plogbil mitt i passet. Den nya lagen om dygnsvila kan leda till att snöröjare måste avbryta plogningen mitt under sitt arbetspass. Det rapporterar P4 Göteborg.
– Om det skulle bli ett väldigt långt och väldigt ihållande snöfall, så skulle det kunna bli så att en dygnsvila påverkar vinterväghållningen, säger Lena Jakobsson, verksamhetschef på stadsmiljöförvaltningen i Göteborg.
Hon tror inte att det kommer behövas extra många snöröjare i år till följd av den nya lagen.

Rysk domstol: Hbtqi-rörelsen är extremistisk. Rysslands högsta domstol förbjuder hbtqi-rörelsen och klassar den som ”extremistisk”. Det rapporterar AP.
Justitiedepartementet har tidigare hävdat att man identifierat ”tecken och manifestationer som är av extremistisk karaktär” inom hbtqi-rörelsen i Ryssland.
Domstolen går på myndighetens linje och har nu förbjudit all aktivism kopplad till rörelsen. Förhandlingen ägde rum bakom stängda dörrar.

Dieselpriset det lägsta sedan i somras. Priset på diesel sänks med 15 öre från och med torsdagen. Hos kedjan Circle K kostar nu en liter 22:96 kronor.
Det är det lägsta priset sedan i juli. Priset på bensin är oförändrat, en liter 95-oktanig kostar 18:84 kronor.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.