Nyhetssammandrag tisdag 5 december 2023

Publicerad 2023-12-05

Skåne inför sms-livräddare, guldet sätter nytt världsrekord, kvinna döms för vapenbrott efter ärvd pistol, fiskare fick sjunkbomb i sitt nät och rekordmånga björnattacker i Japan.

Skåne inför sms-livräddare. Det betyder att personer som är HLR-utbildade kan välja att anmäla sig till systemet och rycka ut vid larm om hjärtstopp.
”När ett 112-samtal om hjärtstopp kommer in larmas upp till 30 frivilliga via en app i mobilen”, skriver regionen i ett pressmeddelande.
Systemet letar då efter livräddare som befinner sig i närheten av platsen där den drabbade personer befinner sig. Livräddaren får då uppgiften att bege sig till patienten eller hämta närmsta hjärtstartare och ta sig till platsen.
– Jag ser bland annat en tidsvinst för start av hjärt-lungräddning och möjlighet till tidig defibrillering med en hjärtstartare i områden där det tar längre tid för ambulans eller räddningstjänst att nå fram, exempelvis på landsbygden, säger Cecilia Andréll, regional HLR-samordnare, Team HLR Practicum Skåne.
Systemet finns redan i flera andra regioner och införs i Skåne den 3 januari.

Guldet sätter nytt världsrekord. Priset på guld klättrade under gårdagen till ett värde på 2 135 dollar per uns, som är nytt rekord, i en tid där investerarna blivit alltmer övertygade om att den amerikanska centralbanken kommer att börja sänka styrräntan nästa år.
Det tidigare guldrekordet sattes under coronapandemin 2020.
Guldets ses av många som ett tryggt investeringsalternativ och dess popularitet har ökat i spåren av kriget mellan Israel och Hamas.

Kvinna döms för vapenbrott efter ärvd pistol. En kvinna i 60-årsåldern skulle sälja en pistol som hon hade ärvt efter sin avlidne man.
När hon lämnade in den hos polisen blev hon misstänkt, och senare dömd, för vapenbrott, rapporterar Hallands Nyheter.
Kartonger från parets gemensamma bostad hade stått ouppackade i flera år när kvinnan fick syn på pistolen. Då pistolens originalask fanns kvar kunde den vara värd minst 35 000 kronor.
Kvinnan talade med en vapenhandlare som meddelade att vapnet borde lämnas in till polisen eftersom det var licenspliktigt.
Hos polisen i Göteborg delgavs kvinnan misstanke om vapenbrott eftersom hon inte hade lämnat in vapnet i samband med makens bortgång.
I polisförhör uppger kvinnan att hon inte kände till att pistolen krävde licens och att det var brottsligt att ha den hemma. Men tingsrätten kom tidigare i år fram till att hon gjort sig skyldig till ringa vapenbrott. Straffet blev dagsböter på sammanlagt 12 000 kronor.
Åklagaren överklagade och yrkade på vapenbrott av normalgraden. Nu har en oenig hovrätt fastställt domen. Två av fem domare i hovrätten för västra Sverige ville fria henne.

Fiskare fick sjunkbomb i sitt nät. En fiskare som lade ut sina nät utanför Langeland i södra Danmark fick mer än han hade önskat sig på söndagsmorgonen. I nätet låg nämligen en sjunkbomb på 130 kilo. Den rådige fiskaren ringde försvaret, som åkte till platsen.
– Fiskare vet vad de ska göra när de får ammunition i nätet. De kontaktar myndigheterna och så kommer marinens minröjare och tittar på den, säger danska försvarsmaktens presstalesperson Aein Amripour.
Väl på plats, drygt tre kilometer söder om Langeland, kunde minröjarna försiktigt föra tillbaka bomben i vattnet, då med en mindre sprängladdning fäst på sidan.
När den nått rätt djup detonerades sprängladdningen och bomben var oskadliggjord.

Rekordmånga björnattacker i Japan. Antalet människor som skadats i björnattacker i Japan har för första gången överstigit 200 på ett år, rapporterar statliga NHK. Sex människor har mist livet.
Invånare uppmanas att fortsätta vara på sin vakt under de kallaste vintermånaderna, trots att björnarna vanligen ligger i ide då.
Enligt The Guardian varnar experter för att bristen på mat kan göra att hungriga björnar håller sig vakna.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.