Nyhetssammandrag onsdag 6 december 2023

Publicerad 2023-12-06

Mamma åtalas efter barns drunkning, Polisen beslagtar allt fler 3D-printade vapen, hemtjänstanställd misstänks för mord på äldre kvinna, Ryssland har rekryterat över 100 000 fångar från straffkolonier och Youtuber döms för att ha kraschat plan med flit.

Mamma åtalas efter barns drunkning. Mamman till den treårige pojke som drunknade på Centralbadet i Norrköping i augusti förra året åtalas för vållande till annans död, rapporterar P4 Östergötland.
Enligt åklagaren har mamman brustit i sin uppsikt över barnet under en ”inte obetydlig tidsperiod”. Pojken ska inte heller ha haft några flythjälpmedel vid drunkningstillfället.
Mamman nekar till brott.

Polisen beslagtar allt fler 3D-printade vapen. P3 Nyheter rapporterar att hittills i år har nationellt forensiskt centrum tagit in 29 stycken, förra året var antalet 12.
Johan Gustafsson, kriminalinspektör på Nationellt skjutvapencenter hos polisen, konstaterar att det har blivit lättare att skiva ut vapen i en 3D-printer.
Ritningarna har blivit enklare att använda för den som tillverkar vapnen.
3D-vapen kan vara minst lika farliga som konventionella, men livslängden är kortare, enligt Johan Gustafsson. Han säger att de allt oftare säljs vidare till gängkriminella.

Hemtjänstanställd misstänks för mord på äldre kvinna. Den man som misstänks för att ha mördat en kvinna i 90-årsåldern i början av november har arbetat inom hemtjänsten, rapporterar Strömstads Tidning.
– Han hade en tillfällig anställning inom hemtjänsten från februari i år, men är inte längre kvar i verksamheten, säger kommunens HR-chef Karin Mellberg Jansson på en presskonferens.
Mannen, som är i 50-årsåldern, anhölls dock först i förra veckan. Han nekar till brott.
Polisen och kommunen vill inte kommentera om mannen var i tjänst när mordet begicks.

Ryssland har rekryterat över 100 000 fångar från straffkolonier för att strida i Ukraina sedan den fullskaliga invasionen inleddes.
Det rapporterar Newsweek med hänvisning till den exilryske dissidenten Vladimir Osetjkin, som driver antikorruptionsprojektet Gulagu.net och sägs ha ett stort nätverk av källor i det ryska fängelsesystemet.
Experter som nyhetsmagasinet pratat med menar att siffrorna visar på Kremls akuta brist på soldater.
De beskrivs också illustrera det faktum att president Vladimir Putin föredrar ”utbytbar” personal, då det skulle kunna innebära ett politiskt bakslag att stället mobilisera den unga befolkningen.
Det ryska försvarsdepartementet har inte kommenterat uppgifterna.

Youtuber döms för attt ha kraschat plan med flit. En amerikansk youtuber som kraschade ett mindre flygplan för att få fler visningar och likes har dömts till sex månaders fängelse, rapporterar flera medier.
Det var i december 2021 som Trevor Jacob, tidigare olympisk snowboardåkare, med hjälp av en selfiepinne filmade sig själv när han hoppade ur planet och landade oskadd med hjälp av en fallskärm.
Jacob påstod först att det rörde sig om en olycka, men medgav senare att han iscensatt händelsen som en del av ett sponsoravtal.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.