Nyhetssammandrag lördag 16 december 2023

Publicerad 2023-12-16

Man misshandlad av flera personer i Ronneby, misstänkt sexuellt ofredande vid Musikhjälpen, transportföretag används vid narkotikasmuggling och Kriminalvården tredubblar sin kapacitet.

Sent under torsdagskvällen hittades en man skadad utomhus i Ronneby i Blekinge. Brottsoffret som är en man i 30-årsåldern har enligt uppgifter från polisen angripits av flera personer och har misshandlats svårt, bland annat med tillhygge.
Mannen är allvarligt men enligt vad som offentliggjorts inte livshotande skadad. En förundersökning med rubriceringen grov misshandel har inletts. Någon misstänkt har ännu inte gripits.

En yngre person är misstänkt för att ha tafsat på ett flertal tjejer som befann sig i publiken utanför Musikhjälpens livesändningsbur i Växjö.
Det var under kvällen i samband med Frökens Snusks framträdande flera fall av misstänkt sexuellt ofredande inträffade. Ingen har griptits.
– I samband med det kommer några tjejer fram och berättar att mannen har tafsat på dem i publiken.  Men tjejerna försvinner ut i folkhavet, säger Tim Christenssen, jourhavande förundersökningsledare till SVT Nyheter Småland.

Enligt vad Ekot rapporterar så uppger Tullverket att helt vanliga transportföretag ovetandes används för att smuggla narkotika.
Charlotte Svensson, generaltulldirektör, uppger för Ekot att företagen kan ha anställt insiders som egentligen jobbar med kriminella.
Totalt har Tullen under 2023 hittat 6,2 ton narkotika av varierande karaktär i lastbilar och containrar, vilket är nytt rekord.
Tidigare toppnoteringen är från 2020, då 2,7 ton beslagtogs.

Kriminalvården planerar att tredubbla antalet platser i häkten och anstalter under de närmaste tio år. Till år 2033 är planen att det ska finnas 27 000 platser.
– Kriminalvården kommer att se annorlunda ut i framtiden. Nya lösningar kommer att krävas av oss. Vi går mot betydligt större anstalter och häkten, lägre personaltäthet och hårdare prioriteringar. Våra nuvarande arbetssätt kommer att utmanas och behöva utvecklas. Men vi måste fortsatt arbeta för att upprätthålla säkerheten, fortsätta arbeta för en bra arbetsmiljö och fortsätta arbeta för att förebygga återfall i brott, säger Susanne Wedin, chef för avdelningen anstalt, häkte och frivård, i ett pressmeddelande.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.