Nyhetssammandrag måndag 18 december 2023

Publicerad 2023-12-18

16 stora nordiska investerare har skickat ett brev till Tesla med uppmaning om att teckna kollektivavtal, Al Jazeera vill stämma Israel, ”Kuken” i Malmö kan bli spa, större prisökning i Sverige än i andra länder och rea på el – lägsta priset på sex veckor.

16 stora nordiska investerare har skickat ett brev till Tesla med uppmaning om att teckna kollektivavtal, rapporterar Ekot.
– Tesla måste förhålla sig till de regler, och den kontexten, som finns där de är verksamma och inte ta med sig den amerikanska över till andra länder, säger Kiran Aziz på Norges största pensionsbolag KLP till Ekot.
Investerarna vill nu ha ett möte med Teslas ledning.
”Vi söker en dialog med er om er hantering av de belysta frågorna och skulle vilja be om ett möte i början av 2024 för att diskutera detta”, står det i brevet enligt Ekot.

Al Jazeera har instruerat sina jurister att påbörja processen för att Internationella brottmålsdomstolen (ICC) ska ta ställning till händelsen där en kameraman som arbetade för Al Jazeera dödades på fredagen. Det rapporterar CNN.
”Under lördagen den 16 december etablerade nätverket (Al Jazeera) en arbetsgrupp, som består av våra jurister och internationella juridiska experter som tillsammans kommer att initiera processen med att sammanställa en övergripande dokumentation som ska överlämnas till domstolens åklagare”, säger det Qatar-ägda bolaget i ett uttalande.
Al Jazeera anklagade tidigare i helgen Israel för att systematiskt rikta in sig på och döda mediebolagets journalister, vilket tillbakavisats av den israeliska militären.
Tv-teamet besköts i samband med att de rapporterade vid en skolbyggnad som tidigare under dagen utsattes för beskjutning i Khan Yunis i södra Gaza, enligt Al Jazeera.
Medan de palestinska journalisterna arbetade attackerades området på nytt av en israelisk drönare, uppger tv-nätverket.
Korrespsondeten Wael Dahdouh, som är en välkänd tv-profil, skadades svårt i attacken men lyckades fly platsen.
Israel är inte medlem i ICC och erkänner inte dess domsrätt.

”Kuken” i Malmö kan bli spa. Ett vattentorn i Malmö som i folkmun kallas för ”Kuken” kan bli ett spa efter ett medborgarförslag, rapporterar P4 Malmöhus.
– Jag tror att man skulle kunna göra något vackert och sensuellt. En plats för avkoppling och återhämtning som vi inte har här, säger initiativtagaren Maria Borda till kanalen.
Förslaget har fått så pass många röster att det ska tas upp i stadens tekniska nämnd i början av februari.
– Det har varit förslag om lägenheter, men den har ju inga fönster. Så jag tycker det ska vara en plats som alla kan njuta av.

Större prisökning i Sverige än i andra länder. Konsumentpriserna har ökat mer i Sverige än i andra jämförbara länder, skriver Konjunkturinstitutet (KI) i en rapport enligt Dagens industri.
KI har undersökt prisökningar i Sverige, Norge, Tyskland, Spanien, Danmark, Frankrike och Finland genom att jämföra ett snitt för helåret 2019 med priserna i oktober i år.
En svensk konsumtionskorg, rensat för energipriser, blev 19 procent dyrare under tidsperioden. Siffran kan jämföras med prisutvecklingen i Norge som hamnar på andra plats med 17,8 procent, Danmark på femte plats med 13,9 procent och Finland på sjunde plats med 13,3 procent, skriver tidningen.
Matpriserna i Sverige har stigit med 30 procent under perioden. Prisökningen är den högsta i Norden men i linje med euroländernas snitt.

Rea på el – lägsta priset på sex veckor. Hushållen får en tidig julklapp i form av väldigt låga elpriser. På måndag kostar en kWh drygt 17 öre i hela landet enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool.
Det är det lägsta priset på en vardag sedan den 3 november i takt med att temperaturen stigit i bland annat Mellansverige.
Ovanpå börspriset tillkommer elbolagens påslag, elskatt, moms och nätavgift på över en krona/kWh.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.