Nyhetssammandrag torsdag 21 december 2023

Publicerad 2023-12-21

Rasmus Paludan nekas ersättning för kränkning, tåg evakuerat – tvärnitade för halvt ton skrot, bajsvatten svämmade över skola – elever hålls hemma, 50 år gammalt fall prövas av HD och EU-kommissionen vill ändra skyddsstatus för vargar.

Paludan nekas ersättning för kränkning. 2022 brände Rasmus Paludan under sin valturné Koranen på en rad platser i Sverige. Följden blev flera våldsamma upplopp och han hotades på Instagram.
Paludan har sedan sökt brottsskadeersättning för kränkning i drygt 60 fall av olaga hot, men får nu avslag av Nämnden för brottsskadeersättning.
Nämnden skriver i ett pressmeddelande att man i sin bedömning tagit hänsyn till alla omständigheter och beslutat att neka kränkningsersättning.
”Om brotten utgör en allvarlig kränkning påverkas bland annat av hur den skadelidande själv har handlat och vilka reaktioner han velat framkalla”, förklarar Bo Eriksson, jurist på brottsskadeenheten, i ett pressmeddelande.
”Genom att agera som mannen gjorde under valturnén och utifrån det aktuella syftet har han, i förhållande till de brott han utsatts för, gett upp kravet på respekt för den personliga integriteten. Det påverkar i sin tur möjligheten att få ersättning.”

Tåg evakuerat – tvärnitade för halvt ton skrot. Det är stopp i tågtrafiken mellan Göteborg och Trollhättan.
På onsdagsmorgonen tvingades ett tåg tvärnita för att inte köra på 550 kilo plåtskrot på spåret utanför Trollhättan, rapporterar TTELA.
– Det här var inte bra, säger Anton Tjernström, lokförare på tåget till tidningen.
En sida från ett godståg har fallit av och en metallbit har fastnat vid spåret. Passagerartåget som tvärnitade har evakuerats.

Bajsvatten svämmade över skola – elever hålls hemma. På Triangelskolan i Kiruna har bajsvatten bubblat upp från avloppet och in i stora delar av skolan, rapporterar NSD. Under veckan har 200 elever hållits hemma med hänsyn till hälsomässiga skäl.
– Jag skulle hem vid 18-tiden och upptäckte att det hade tryckt upp vatten ur golvbrunnarna. Vi fick dit fastighetsägaren för sanering som påbörjades direkt.
Det har tryckt upp avloppsvatten ur golvbrunnarna i toaletterna, säger rektorn Per-Åke Hultstedt till NSD.
Ett saneringsarbete har inletts och det är oklart om eleverna kan komma tillbaka innan jullovet.
– Det luktar ju avföring. Personalen har jobbat under tisdagen, plus att vi har haft igång språkcentrum, säger Per-Åke Hultstedt.

50 år gammalt fall prövas av HD. Ett snart 50 år gammalt fall där Nässjö kommun stämts på 300 000 kronor kommer nu att tas upp i Högsta domstolen, rapporterar P4 Jönköping.
I början av 1970-talet var en kvinna, som nu är i 60-årsåldern, fosterhemsplacerad av Nässjö kommun i över två år. I fosterhemmet ska hon ha utsatts för sexuella övergrepp.
Kvinnan anser att kommunen brustit i sin tillsyn av henne, men båda instanserna har kommit fram till att preskriptionstiden löpte ut 1984.

EU-kommissionen vill ändra skyddsstatus för varg från ”strikt skyddad” till bara ”skyddad”.
”Att vargen kommit tillbaka är goda nyheter för biodiversiteten i Europa. Men mängden vargflockar i vissa europeiska regioner har blivit en verklig fara, särskilt för boskap”, skriver ordförande Ursula von der Leyen i ett pressmeddelande.
Att ändra till enbart ”skyddad” ger ökad möjlighet till att jaga varg. Kommissionens förslag från onsdagen behöver nu godkännas av en kvalificerad majoritet av medlemsstaterna.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.