Räcker det inte med 10 000 döda barn, Johan Pehrson?

Av Andreas Magnusson 2023-12-27

Så här ungefär två månader efter Israels militära invasion i Gaza är det svårt att förstå om Liberalernas partiledare Johan Pehrson i första hand ville ge israelisk militär möjligheten att döda fler än 10 000 barn med vapen eller om han framförallt ville döda barnen genom att hindra dem från att få mat, vatten och sjukvård.

Några dagar innan israelisk militär tog sig in i Gaza för att därefter döda i runda slängar 20 000 palestinier varav cirka 10 000 barn gick Liberalernas partiledare Johan Pehrson ut och krävde omedelbart stopp för allt bistånd till Palestina. Han ville också att Sverige skulle öppna upp för “all typ” av vapenförsäljning till Israel.

Palestinier skulle inte längre erbjudas humanitär hjälp från Sverige och Israel behövde mer vapen. På något annat sätt gick det inte att tolka Pehrson. Han var glasklar.

Det pågår nu ett folkmord i Gaza och det är väldigt tyst om Pehrson. Kanske har han munnen full av julkorv.

Läkare utan gränser skriver på sin hemsida att “en humanitär katastrof utspelar sig just nu i Gaza. Sjukhusen är överbelastade och det finns ingenstans för människor att ta skydd under de intensiva flygbombningarna”.

De fortsätter: “Sjukvården i Gaza är under kontinuerlig attack. Sjukhus och ambulanser har beskjutits, och såväl personal som patienter har skadats och dödats.”

Situationen var besvärlig även innan Israels urskillningslösa angreppskrig. När Johan Pehrson ville stoppa allt bistånd beskrev Läkare utan gränser situationen på följande sätt:

“I Gaza är det lokala sjukvårdssystemet överbelastat, underfinansierat och nedbrutet av en 16 år lång blockad.”

FN:s generalsekreterare beskrev det som att “tydliga brott mot internationell humanitär lag” har ägt rum i Gaza genom Israels och Hamas agerande. Och så la han till att “det palestinska folket har utsatts för 56 års krävande ockupation. De har sett sitt land ständigt decentraliseras av och plågas av våld.”

Det är de här människorna det svenska partiet som kallar sig Liberalerna av någon anledning vill utsätta för mer våld.

För ungefär tvåtusen år sedan föddes, enligt berättelserna, en liten judisk pojke i Palestina. Många av oss har nyligen firat jul till minne av denna händelse. Det känns ändå bättre att fira barn som föds än barn som dör.

Den där pojken höll senare en predikan på ett berg där han beskrev hur våld aldrig någonsin kan upphöra genom våld.

“Ni har hört att det blev sagt: Öga för öga och tand för tand”, sa han och fortsatte: “Men jag säger er: värj er inte mot det onda. Nej, om någon slår dig på högra kinden, så vänd också den andra mot honom.”

I våra dagar har den sortens fredsbudskap fallit ur modet. Tanken är att människor istället ska bombas till lydnad. Ögon för öga. Tänder för tand.

Den svenska regeringen har till exempel i dagarna fattat beslut om att strypa bidrag till organisationer i Sverige som arbetar för fred. Det här drabbar bland annat organisationen Svenska freds som arbetar för nedrustning och avmilitarisering.

Vi firar jul till minne av en judisk pacifist men vi tycks inte alls vilja lyssna på vad han hade att säga. Våld föder mer våld. Hat föder hat. Kärlek föder kärlek.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


  Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska och religionskunskap. Han sysslar också med musik både som soloartist och med bandet Oblomov.
Andreas har skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
År 2022 debuterade han med boken ”När humanismens fördämningar brister – personerna och partierna som drogs med”.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.