Nyhetssammandrag fredag 29 december 2023

Publicerad 2023-12-29

Åtal för Sveriges största miljöbrott, specialtränade hundar jagar råttor i Malmö, tonåringar åtalas för gruppvåldtäkt, snöbollskastning eskalerade i Helsingfors och Pragskytten erkände mord på pappa och bebis i självmordsbrev.

Åtal för Sveriges största miljöbrott. Igår inlämnades åtal i det fall som miljöbrottsexperten Nils Hydén klassar som ”Sveriges största miljöbrott”.
Det handlar om misstankarna mot företaget Think Pink, som anklagas för att ha dumpat osorterat avfall på 21 platser i Mellansverige. Enligt GP rör det sig om mer än 200 000 ton sopor.
Åtalet riktas mot företagets grundare Bella Nilsson, som kallats för ”Queen of trash”, och flera av hennes medarbetare.
– Jag är rädd att det här är resultatet av att Sverige generellt sett har en politik och en myndighetsstruktur som är alldeles för blåögd och naiv, säger Hydén till GP.
Ett tiotal personer är misstänkta i utredningen, bland annat för grovt miljöbrott och penningtvätt.
Bella Nilsson nekar helt till de anklagelser som riktas mot henne i det åtal som väcktes, samtidigt välkomnar hennes advokat Jan Tibbling åtalet.
– Det är på ett sätt bra att det äntligen blivit ett åtal, så att hon får försvara sig i domstol, säger han. Han menar att företaget tagit hand om byggavfall ”enligt lagar och tillstånd”.

Specialtränade hundar jagar råttor i Malmö. Malmö testar ett nytt vapen mot ett av stadens stora gissel. Specialtränade jakthundar spårar upp råttornas bon – och biter ihjäl råttorna, rapporterar SVT.
De tre hundarna, Loppan, Lykka och Japp av rasen jaktcockerspaniel, är specialtränade för råttjakt och vittringen av skadedjur längs Rosengårds fasader och rabatter får dem att gnälla av lycka.
– Det är ett av våra första uppdrag utomhus och hundarna älskar det. De skulle jaga hela dagen om vi bara lät dem, säger hundägaren Mona Ghalayini.
Mona är hundförare med rätt att döda, bokstavligen. Hennes firma är landets enda som certifierats för att avliva råttor med hjälp av hundar.
– Jämfört med andra åtgärder är det en giftfri, miljövänlig och långt mer human metod för att bekämpa råttor. De dör ögonblickligen av hundarnas bett, säger Mona.
Uppgiften för dagen är nu inte att utplåna hela Rosengårds gnagarbestånd. Det som sker är en första kartläggning av råttornas utbredning, inför en större samlad insats efter årsskiftet.
Att just Rosengård valts ut betyder inte att råttproblemen är större här än i andra delar av Malmö, understryker Mona.
– Det är ett pilotprojekt. Valet föll på Rosengård eftersom det finns ett väletablerat samarbete sen tidigare mellan Malmö stad och fastighetsägarna här, säger hon.

Tonåringar åtalas för gruppvåldtäkt. Två 17-åringar och en 18-åring åtalas för grov våldtäkt vid Linköpings tingsrätt, rapporterar SVT.
Det var den 18 september 2022 som en minderårig flicka enligt åtalet våldtogs av de tre pojkarna på en allmän toalett i Trädgårdsföreningen i centrala Linköping.
Enligt åklagaren ska de misstänkta ha låst dörren och hindrat flickan från att komma ut.
Delar av våldtäkten ska ha filmats med en mobiltelefon och en av 17-åringarna åtalas därför också för barnpornografibrott.
Förutom mobilfilmerna har DNA-spår efter två av de misstänkta hittats på platsen.
De misstänkta, som vid gärningen alla var under 18 år, förnekar brott.

Snöbollskastning eskalerade i Helsingfors. Larmcentralen fick vid 21.40 på onsdagskvällen en anmälan om att en man skulle ha hotat minderåriga pojkar med armborst i Skomakarböle.
Den 45-åriga mannen hade surnat till på att ett gäng 15-åriga pojkar kastat snöbollar och en plastspade mot hans fönster, skriver polisen i ett pressmeddelande.
Mannen hade sedan gått ut och misstänks ha hotat pojkarna. Flera polispatruller kallades till platsen och då polisen genomförde en husrannsakan hos den misstänkte hittade man både ett armborst, pilar och pepparsprej.
Mannen misstänks för tillfället för olaga hot, lindrigt skjutvapenbrott samt innehav av föremål som lämpar sig för att skada någon annan.

Pragskytten erkände mord på pappa och bebis i självmordsbrev. David Kozak, gärningsmannen bakom masskjutningen på Karlsuniversitetet i Prag den 21 december, erkände i sitt självmordsbrev att han skjutit ihjäl en man och hans två månader gamla dotter en vecka tidigare. Det uppger tjeckisk polis enligt nationella medier.
Brevet hittades i samband med husrannsakan samma dag som skjutningen vid universitetet. Samtidigt hittades det vapen som Kozak misstänks ha använt.
14 personer dödades i samband med universitetsdådet. 24-åringen misstänks även ha dödat sin pappa tidigare samma dag. Kozak tog sitt liv vid attacken.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.