Nyhetssammandrag måndag 8 januari 2024

Publicerad 2024-01-08

Sju hundar ska avlivas efter attack, oklara besked om springnota på 82 000, Kina inför nya sanktioner mot USA, köbråk urartade – knivmän hittades under säng och amerikan satt 48 år i fängelse för ett mord han inte begått.

Sju hundar ska avlivas efter attack. Sju hundar, tre vuxna och fyra valpar, ska avlivas efter en hundattack i centrala Vänersborg, det skriver Bohusläningen.
Tre mindre hundar som rastades av sin matte, som går med hjälp av rullator, attackerades i november av de lösa hundarna som är av kamphundras. Två av de mindre hundarna dog i attacken.
Detta var inte första gången som just dessa hundar går till attack och Länsstyrelsen menar att risken är stor att nya attacker kommer att ske, därför måste de vuxna hundarna avlivas. Valparna avlivas utifrån det som kommit fram angående föräldrarhundarnas mentala status.
”Det är förbjudet att inneha eller utföra avel med hundar som lätt blir retade och biter och/eller har en benägenhet att rikta sitt kampintresse mot människor eller andra hundar”, skriver Länsstyrelsen i sitt beslut.

Oklara besked om springnota på 82 000. Sällskapet åt och drack på Malmökrogen på juldagen för drygt 82 000 kronor – men ingen betalade.
På lördagen uppgav polisen för Göteborgs-Posten att förundersökningen har lagts ned. Men det råder oklarheter kring om det stämmer.
Enligt polisens presstalesperson i Malmö, Sara Andersson, är ärendet inte nedlagt i systemet.
– Den anmälan jag hittar är från aktuellt datum, det gäller den här restaurangen och den är inte nedlagd. Det är egentligen allt jag kan säga, säger hon.
Varför det har kommit olika besked kan hon inte svara på, men en spekulation är att anmälan kan ha dubbelbokförts och att det är den ena som har lagts ned.

Kina inför nya sanktioner mot USA. Kina inför sanktioner mot fem amerikanska företag i försvarsindustrin, meddelar det kinesiska utrikesdepartementet i ett uttalande som publicerats på sociala medier.
Sanktionerna innebär att Kina fryser företagens tillgångar i landet. Dessutom förbjuds organisationer och personer i Kina att samarbeta med företagen.
De företag som berörs är BAE Systems Land and Armaments, Alliant Techsystems Operations, AeroVironment, ViaSat och Data Link Solutions.
Införandet av sanktionerna ses som ett svar på USA:s vapenförsäljning till Taiwan och det faktum att USA har infört sanktioner mot kinesiska företag och privatpersoner.

Köbråk urartade – knivmän hittades under säng. Polisen i Mölndal larmades till en matbutik vid 21-tiden på lördagskvällen.
En man i 20-årsåldern hade blivit misshandlad av två okända män utanför butiken.
– Det finns uppgifter om att det började med ett bråk i en kö i butiken. Sen verkar det ha fortsatt utanför och ena misstänkta ska ha dragit kniv och den andra var maskerad, säger Jens Andersson, presstalesperson på polisen.
Målsägande blev slagen i ansiktet och fick bland annat en sprucken läpp.
– När vi kom dit hade de misstänkta stuckit från platsen och vi kollade på övervakningskameror och trålade runt i området, säger Jens Andersson.
Polisen kunde lokalisera männen till en bostad och patrullen tog sig in.
– Då grips de misstänkta. De hade gömt sig under sängen, säger Jens Andersson.

48 år i fängelse för ett mord han inte begått. Hur klarar man det? Amerikanen Glynn Simmons om livet efter frisläppningen.
– Jag har alltid trott att jag skulle bli frisläppt, säger Simmons till BBC.
Orden är amerikanen Glynn Simmons, 71 år. Efter att ha tillbringat över 48 år bakom galler för ett mord han inte begått, frigavs Simmons i juli 2023.
I december samma år förklarades han även oskyldig för mordet. Aldrig tidigare i USA:s historia har någon suttit fängslad under så många år, oskyldigt dömd.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.