Nyhetssammandrag lördag 20 januari 2024

Publicerad 2024-01-20

Livstid för upprepade sexbrott utreds, nya hundbullar har hittats i Malmö, dömd sexköpare anmäler salongen där han köpt sex, bebis hittad i väska i London och 50 års fängelse för kritik mot kung i Thailand.

Livstid för upprepade sexbrott utreds. Regeringen öppnar för livstids fängelse vid upprepade sexualbrott, även om de enskilda brotten inte uppfyller livstid i straffskalan.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger till TV4 Nyheterna att det pågår en utredning.
– Om man återfaller i brott så har man visat att man är så pass farlig att det också måste vägas in när man mäter ut straffet.
Intervjun gjordes med anledning av Kalla faktas avslöjande att sexualbrottslingen Ji Gustafsson blev villkorligt frigiven trots risk för återfall 2017.
Han dömdes på nytt för våldtäkt mot två 14-åriga flickor 2022.
Gustafsson själv vill inte medverka i Kalla fakta och nekar till våldtäkten mot flickorna. Han har sagt att han inte visste att de var under 15 år.

Nya hundbullar har hittats i Malmö. Ytterligare ett 30-tal mindre bullar med metallbitar i har hittats i Malmö, uppger polisen på sin webbplats.
Bullarna hittades av en privatperson i Pildammsparken på fredagsmorgonen.
– Vi kommer såklart titta på om vi ser några direkta samband med tidigare händelser, säger Patric Fors, presstalesperson vid polisen, till Sydsvenskan.
De senaste åren har ett stort antal ”hundbullar” hittats i Malmö, det vill säga degknyten och annan mat med vassa föremål i som lagts ut kring hundrastgårdar och i parker.
Vid ett tillfälle i fjol skadades minst tre hundar i Pildammsparken.
I december greps en kvinna i 75-årsåldern på bar gärning i Ögårdsparken. Hon är på fri fot men fortfarande misstänkt.

Dömd sexköpare anmäler salongen där han köpt sex. Mannen har erkänt att han köpt sex på massagesalongen i Skåne vid flera tillfällen, rapporterar SVT.
I en skrivelse till Kristianstads tingsrätt anmäler han själv ägarinnan, att ”han har blivit sexuellt utnyttjad i beroendeställning”.
Mannen har fått ta emot ett strafföreläggande för att vid två tillfällen ha köpt sex på massagesalongen, som drevs av Sölvesborgskvinnan som åtalades i torsdags.
– Även om onanering utförts på mig så spelar det ingen roll om jag njutit eller inte. Jag har varit i en extremt maktlös situation och upplevt psykisk terror genom att jag kommit i god tro med ändamål primärt för medicinsk massage för att sedan bli utnyttjad och ofredad, skriver han i anmälan.
I senare polisförhör får mannen frågan varför han trots känslorna av ofredande väljer att gå tillbaka till salongen 12 gånger.
– Det vet jag faktiskt inte. Det är något jag måste söka inom mig, jag har gjort fel och det erkänner jag.
Sölvesborgskvinnan står åtalad för grovt koppleri, för att under flera års tid ha förmått kvinnor att erbjuda sexuella tjänster på hennes massagesalong. Kvinnan nekar till brott.

Bebis hittad i väska i London. En nyfödd flicka har hittats invirad i en handduk i väska i Newham i östra London, meddelar polisen.
Hon hittades i ett gathörn på strax efter klockan 21 på torsdagskvällen av en person som larmade polisen och kunde hålla flickan varm fram till att vårdpersonal kom till platsen.
Det var flera minusgrader i London under natten, men bebisen är enligt polisen oskadd och har förts till sjukhus.
– Våra tankar går till bebisens mor, vi är extremt oroliga för hennes välbefinnande eftersom hon måste ha gått igenom en traumatisk prövning och kommer att behöva omedelbar läkarvård efter födseln, säger Simon Crick vid polisen till BBC och uppmanar kvinnan att ge sig till känna.

50 års fängelse för kritik mot kung i Thailand. En 30-årig man i Thailand har dömts till 50 års fängelse för att ha förolämpat monarkin.
Enligt CNN är Mongkol Thirakhots straff det hårdaste som någonsin utdömts inom ramen för landets strikta majestätslagar.
Mongkol, en politisk aktivist från Chian Rai-provinsen, dömdes förra året till 28 års fängelse. En högre instans skärper nu straffet ytterligare.
Den dömde mannen greps 2021 för 27 inlägg som han gjort på Facebook under samma år. Det är oklart vad hans inlägg handlat om.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.