Nyhetssammandrag måndag 22 januari 2024

Publicerad 2024-01-22

Dödssiffran stiger i Gaza – över 25 000 döda, buss och bil körde in i älg, hundraåring fick rycka ut i snökaos, par gömde död släkting i sex år och extern påverkan bakom brand i rysk gasterminal vid Östersjöhamn.

Dödssiffran stiger i Gaza – över 25 000 döda. Över 25 000 palestinier har dött i Gaza sedan den 7 oktober, enligt Gazas Hamasledda hälsoministerium.
Den totala dödssiffran uppgår nu till 25 105 personer, enligt The Guardian.
Enligt hälsoministeriet har 178 palestinier dödats bara under det senaste dygnet.

Buss och bil körde in i älg. På E45 utanför Torsby camping har både en buss och en bil kört på en älg. En bakomvarande bil körde sen in i bilen som krockat, rapporterar NWT.
I nuläget är det oklart hur många som är inblandade i olyckan och om någon är skadad. Räddningstjänsten och ambulans är på plats.
Vägen har stängts av i södergående riktning. Enligt Trafikverket är det oklart när den öppnas igen.

Hundraåring fick rycka ut i snökaos. I onsdags föll runt en decimeter snö över Göteborg, vilket skapade kaos i trafiken.
Då fick den hundra år gamla museispårvagnen Vagn 92 rycka in i snöröjningen, rapporterar GP.
Museivagnarna är minde känsliga och tar sig fram i svåra spårförhållanden bättre än de nya vagnarna. De har också specifika verktyg som plogar i spårets rännor.
– Det är en väldigt rolig upplevelse att kunna hjälpa till på stan. Vi ser det som en samhällsnytta att vi bevarar vagnarna, men då gör man ännu mer samhällsnytta genom att ploga lite snö med dem, säger János Vörös, spårvagnstekniker på Spårvägssällskapet Ringlinien, till GP.
Varför hundra år gamla vagnar fungerar bättre på vintern än vad nya gör, framgår inte.

USA: Par gömde död släkting i sex år – åtalas för bedrägeri. Paret misstänks ha gömt undan sin döda släkting och satt in hans pensionspengar på sina egna konton. Nu åtalas de för det sex år långa bedrägeriet.
Den döda mannens pacemaker visar att hjärtat stannade redan 2016, men det var först 2022 som myndigheterna fick höra talas om dödsfallet.
Under den sex år långa perioden betalades mer än två miljoner kronor av mannens pension ut – pengar som överförts till hans dotters och svågers bankkonton.
Åklagarna misstänker att paret fick kännedom om mannens död när den inträffade, men att de höll tyst om det för att få ut hans pension. Nu åtalas de för misstänkt bedrägeri, skriver AP.

”Extern påverkan” bakom brand i rysk gasterminal vid Östersjöhamn.
En brand utbröt i en gasterminal vid en rysk exporthamn i Östersjön, nära gränsen till Estland natten mot söndagen. Branden bröt ut till följd av en ukrainsk drönarattack, enligt uppgifter till ukrainska medier.
Personalen vid Novateks anläggning i hamnen Ust-Luga, 13 mil sydväst om Sankt Petersburg och bara drygt två mil ifrån gränsen till Estland, utrymdes när branden bröt ut.
Ingen ska ha skadats i samband med händelsen, uppger regionens guvernör Aleksandr Drozdenko på Telegram.
Två gastankar och en pumpstation uppges ha skadats och på söndagsförmiddagen brann det fortfarande, även om den nu rapporteras vara under kontroll.
Varken Drozdenko eller någon annan rysk myndighetsperson har uppgett vad som orsakade branden, men ett par ryska nyhetsmedier uppger att man siktat drönare på väg mot Sankt Petersburg före branden.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.