Nyhetssammandrag torsdag 1 februari 2024

Publicerad 2024-02-01

Apple lanserar tangentbord för samiska språk, polis sparade bild på Kim Walls kropp, nedskärningar på SR presenteras – klimatkorren slopas, polishund bet grannhund – matte får skadestånd och ny förverkanslag presenteras.

Apple lanserar tangentbord för samiska språk. Med den nya uppdateringen av iOS på iPhone, iPad och Mac finns tangentbord på åtta samiska språk tillgängliga, meddelade företaget på en pressträff på onsdagen.
– Det finns 25 – 30 000 talare av de samiska språken som nu får en bättre möjlighet att kommunicera. Det här har varit ett stort problem i till exempel skolorna, där man behövt skifta mellan tangentbord, säger Sjur Nørstebø Moshagen från universitet i Tromsö som varit delaktig i utvecklingen.
Enligt Apple är samiska tangentbord ett steg i strategin att lansera fler tangentbord på minoritetsspråk runt om världen.

Polis sparade bild på Kim Walls kropp. En dansk polis sparade bilder på den styckade journalisten Kim Walls kvarlevor i sin mobil.
I mobilen hade han också en bild på en man som dog när han tog sig in till tigrarna på Zoo i Köpenhamn.
Nu har tingsrätten konstaterat att han i och med detta bröt mot lagen, rapporterar DR.
För detta döms han till åtta dagsböter om 500 kronor.

Nedskärningar på SR presenteras – klimatkorren slopas. I höstas blev det känt att Sveriges Radio tvingas till nedskärningar på 200–250 miljoner kronor årligen.
Under eftermiddagen väntas personalen få information om var besparingarna sker och vilka tjänster som påverkas.
Men redan nu står det klart att SR slopar sin klimatkorrespondent, sin Kinakommentator och Kinapodden.
De lägger också ner flera delar av Radio Sweden, bland annat den kurdiska redaktionen, rapporterar SR Ekot.
Totalt ska mellan 130 och 150 miljoner sparas inom programverksamheten.

Polishund bet grannhund – matte får skadestånd. En polishund utanför Jönköping har attackerat en grannhund två gånger.
Polishunden ska vid tillfällena ha hoppat över staketet till grannhunden och gått till attack. Den ena gången ska hunden skadat en tass och fått ett bitsår.
Nu får grannhundens matte skadestånd på 11 800 kronor av polisen, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

I sommar träder en ny förverkandelag i kraft. Det handlar om hårdare regler kring hur den som tjänat pengar eller lagt beslag på egendom genom sin brottslighet ska kunna bli av med det.
Det nya är att lagen ska kunna användas utan konkret brottsmisstanke.
– Egendomar som inte står i proportion till personers legala inkomster ska kunna förverkas. Det handlar om flytta fram positionerna rejält och kunna förverka kriminellas tillgångar i mycket större utsträckning än i dag, säger Strömmer.
Ministern beskriver det som den största reformen på området sedan 1960-talet.
– Inspirationen är hämtad från Irland och Italien. När lagstiftningen är på plats kommer vi lägga oss i tätpositionen i Europa.
Om man ska börja titta närmare på om ägare av lyxvillor på sjötomter deklarerar inkomster och förmögenheter som står i proportion till deras fastigheter, framgår inte.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.