Nyhetssammandrag söndag 4 februari 2024

Publicerad 2024-02-04

Man skjuten av polis i Eskilstuna, polis sköt man i Trelleborg, biljakt – polisen avlossade skott, förtroende för Magdalena Andersson sjunker och fräck nattlig stöld av två lastbilstrailers.

Man skjuten av polis i Eskilstuna. En man i 20-årsåldern har skjutits av polis i området Röksta i Eskilstuna under natten till lördagen, rapporterar Eskilstuna-Kuriren.
Mannen fördes till sjukhus och ska inte ha varit allvarligt skadad, enligt polisen.
Händelsen inträffade utomhus, efter det att polisen fått in ett larm om ett bråk i en bostad i Eskilstuna strax efter midnatt.
– På plats möts poliserna av hot om våld varpå man skjuter verkanseld, säger Daniel Reiborn vid polisen till Expressen.
Den skjutne mannen misstänks för grovt hot mot tjänsteman. Händelsen ska utredas av avdelningen för särskilda utredningar, något som är rutin när polisen avlossar skott.

Polis sköt man i Trelleborg under natten mot lördagen. Mannen är allvarligt skadad och har förts till sjukhus.
– Jag såg mannen ligga på marken och hörde två skott. Först ett och sedan en till efter ungefär en minut, säger ett ögonvittne.
Insatsen inleddes klockan 00.19 efter ett larm om ”en man som går bärsärk i en flerfamiljsfastighet”, skriver polisens vakthavande befäl Mikael Lindh i en nyhetsnotis.
– Vi får in det som en person som slår sönder inredningen i sin lägenhet och kastar möbler i trapphuset. Det är andra boende i huset som ringer, säger Mikael Lindh.
När polisen kom fram till huset hade mannen försvunnit, enligt polisen. Han påträffades i stället vid Strandgatan ett par hundra meter bort.
– Det som händer är att en hotfull situation uppstår. Då riktar mannen ett vapen mot patrullen, säger Sara Andersson på polisen.
Polisen skjuter då verkanseld mot mannen. Mer än ett skott ska ha avlossats mot mannen. Exakt hur många skott man sköt vill polisen inte uppge i nuläget.
Mannen är i 30-årsåldern och misstänks inledningsvis för grovt hot mot tjänsteman och vapenbrott.
Hans skador är allvarliga och han har förts till sjukhus med ambulans, uppger polisen.
– Han är träffad i nedre delen av kroppen med mer än ett skott. Han var vid medvetande när han fördes iväg, säger Mikael Lindh.
Polisen uppger under lördagsmorgonen att hans skadeläge är allvarligt med inte livshotande och att han fortfarande vårdas på sjukhus.

Biljakt – polisen avlossade skott. När föraren försökte köra på poliserna avlossade en av dem sitt vapen mot bilen.
Polisen skulle kontrollera föraren, en man i 25-årsåldern, strax före klockan 01 under natten mot lördagen. Ingripandet gjordes i Ösmo i Nynäshamns kommun och eskalerade fort när mannen försökte köra på poliserna.
– Jag tolkar det som att de var till fots. En av poliserna använde pepparsprej. När det inte lyckades avlossades verkanseld mot däcket på bilen, säger Anna Westberg, vid polisens regionledningscentral.
En kortare biljakt inleddes i gick i riktning mot Haninge. Mannen greps efter att bilen kört i diket.
I bilen, som visade sig vara stulen, hittades narkotika. Mannen är nu misstänkt för bland annat försök till grovt våld mot tjänsteman, drograttfylleri, narkotikabrott och grov olovlig körning. Ingen av poliserna skadades i samband med insatsen.

Förtroende för Magdalena Andersson sjunker, enligt en ny mätning från DN/Ipsos.
47 procent av svenskarna har ett stort förtroende för S-ledaren. Det är 9 procentenheter lägre än vad hon hade i mars 2022 och det är den tredje mätningen i rad som hennes siffror sjunker.
Tappet beror bland annat på att Anderssons roll som oppositionspolitiker har börjat ge negativ effekt, menar Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos.
– Som statsminister får man hela tiden uttala sig i medierna och synas på den stora scenen med världsledare. Så är det inte när man är i opposition. Lite av strålglansen kring personen försvinner när man tar det steget, säger han till DN.
Men trots tappet ligger hon fortfarande högst i förtroendeligan. För övriga partiledare är förändringarna marginella.
Statsminister Ulf Kristersson (M) behåller andraplatsen på 32 procent. Trea är Jimmie Åkesson (SD) på 28 procent.

Fräck nattlig stöld av två trailersläp.Två trailersläp har stulits från Viared, Borås natten mot lördag. Släpen var lastade med containrar.
– I dem fanns solceller till ett högt värde. Vi vet inte exakt hur högt, men det är högt, säger August Brandt, på polisen region Väst.
Polisen tror att gärningsmännen kunnat stjäla släpen genom att använda sig av egna lastbilar och kopplat på släpen.
Nu vill polisen ha tips från allmänheten.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.