Bankerna måste hållas helt och fullt ansvariga för bankkundernas sparpengar

Av Börje R P Carlsson 2024-02-12

De har så många övervakningssystem som omgående kan reagera för transaktioner som är udda. Att en åldrad människa tömmer sina konton helt plötsligt måste till och med den mest tondöve reagera mot.

Då säger bankerna att det sker tre miljarder transaktioner varje år och detta är säkert sant men hur många av dessa transaktioner innebär att en äldre och sparsam människa helt plötsligt tömmer sina konton? I varje fall inte tre miljarder.

När dessa dj-a gangsters tömmer en människas konto måste han till sin hjälp ha en målvakt vars konto används för att ta emot de pengar som frånlurats offret.

När pengarna hamnat på målvaktens konto ska denne omedelbart föra dessa pengar vidare och därefter är pengarna bortom all kontroll.

Bankerna skulle mycket enkelt ge sitt säkerhetssystem order om att hålla kontroll på vissa typer av överföringar. Exempelvis stora summor som överförs från ett konto eller där överföringen sticker ut endera genom tidpunkt, en udda och sällan förekommande transaktion, en total tömning eller näst intill total tömning av kontot.

Här kan nog bankerna ganska enkelt specificera vilka överföringar som måste uppmärksammas och föranleda reaktioner.

Dessa uppmärksammade transaktioner skulle omgående kunna föras över till en målvakts transaktionskonto men där noteras som en framtida överföring och därefter vara låsta 24 timmar eller liknande.

Om det visar sig vara en legal transaktion ser mottagaren att pengarna är på gång men med en viss fördröjning. Men han ser att pengarna är på gång och affären kan genomföras.

Skulle det föreligga ett brott är pengarna säkrade för att därefter kunna återföras till ursprungskontot och bedragarna blir utan.

Med denna typ av varsel skulle även mindre penningsummor kunna säkras och det värsta som kan hända är att mottagaren får sina pengar efter en kontroll men efter högst 24 timmar för de finns ju redan på hans konto och är tillgängliga snart nog.

Finns viljan kan nog bankerna säkra sina kunders pengar och om de inte klarar det så får kunderna byta bank till en bank som bevakar deras pengar.

Bedragarna tillskansar sig enorma summor men som ändå är ett intet mot bankernas räntenetto. Här finns således utrymme ett stort ansvarstagande.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.