Foto Dr. Marawan Abu Saada AP/TT

Om detta må vi berätta

Av Anders Cardell 2024-02-15

En orsak till att många blivit förskräckta av det som sker i den kriminella världen, är att det blivit vanligare att man ger sig på familjemedlemmar och bekanta, till de man vill komma åt. Idén om att döda oskyldiga för att straffa någon annan, är en tanke som är skrämmande och främmande för de flesta människor.

Det öppna demokratiska samhället bygger på en tanke om att människor har rätt att behandlas som enskilda individer.

Det är svårt att acceptera att människor som är helt oskyldiga ska skadas för något någon annan gjort eller att polisen skulle spränga ett helt bostadshus fullt med oskyldiga människor, för att det finns uppgifter om att en kriminell person uppehåller sig i en av lägenheterna.

Beteendet är dessvärre inte unikt för kriminella grupper.

Offentliga uttalanden från israeliska företrädare, visar att det är en metod som betraktas som helt acceptabel, när det handlar om palestinier.

Om man vill förstå hur det är möjligt att legitimera mord på oskyldiga människor, kan man fördjupa sig i historien.

Berättelser om förintelsen och andra folkmord, beskriver hur denna typ av händelser föregås av att människor berövas sitt människovärde.

I den kriminella världen brukar rädsla och påståenden om den andres ondskefullhet användas för att avhumanisera.

I etablerade samhällen börjar avhumanisering ofta genom spridning av negativa stereotyper.

Om man analyserar offentliga uttalanden från israeliska företrädare kan man se att massmorden i Gaza har föregåtts av en lång avhumaniseringsprocess där man har tillskrivit det palestinska folket illasinnade egenskaper och en ondskefull agens.

Man har till och med använt religion för att motivera sina gärningar likt Isis och andra våldsbejakande terrorgrupper.

Nedan följer några exempel på avhumaniserande uttalanden som gjorts av offentliga israeliska företrädare, bara under de senaste månaderna:

”Vi kommer att avsluta saker inne i Gaza. Jag har tagit bort alla begränsningar, man får attackera allt!”
Yoav Gallant. Försvarsminister

”Efter att ha gjort den norra delen av Gazaremsan obeboelig – kommer kampanjen att pågå i månader framöver och omfatta
södra delen av Gazaremsan.”
Yoav Gallant. Försvarsminister

”Det finns inga oskyldiga civila i Gaza.”
Isaac Herzog. President

”Vi är ljusets folk, de är mörkrets folk. Vi ska förverkliga Jesajas profetia.”
Binyamin Netanyahu. Premiärminister

”Jag har beordrat en fullständig belägring av Gazaremsan. Det blir ingen elektricitet, ingen mat, inget bränsle, allt är stängt”. ”Vi kämpar mot mänskliga djur och vi agerar därefter.”
Yoav Gallant. Försvarsminister

Israels högerextrema kulturarvsminister Amichai Eliyahu, är kanske den politiker som kan föräras någon form av förstapris när det kommer till avhumanisering, eftersom han upprepat vid flera tillfällen att man borde använda kärnvapen för att slå ut hela Gazaremsan.

En rad tongivande och signifikanta rabbiner och religiösa ledare har gjort uttalanden som präglats av en exempellös hänsynslöshet, där man bland annat förespråkat dödande av ”fiendens spädbarn”.

Det är inte bara regeringsföreträdare och religiösa auktoriteter som angripit den palestinska befolkningen, avhumaniserande uttalanden har även gjorts av artister och andra personer med en stor följarskara.

Ett exempel är den populära sångaren Lior Narkis som uttryckt att ”Israeler borde gå in i Gaza och slakta dem levande. Jag är villig att gå in där nu!”

När denna typ av extrema yttringar upprepas av offentliga politiska företrädare och människor som är tongivande i det offentliga samtalet, skapas en mycket farlig situation.

Även om vi kan se avhumaniseringens yttersta konsekvens i Gaza, är företeelsen inte begränsat till Israel.

När man läser kommentarerna till massmorden på civila palestinier på olika sociala plattformar, ser man att det dyker upp flera människor från Sverige som försöker rättfärdiga det som sker.

Det kanske inte är så konstigt, det har skett en omfattande avhumanisering av vissa grupper även här.

Även om Sverigedemokraterna stått för de grövsta påhoppen, har det förekommit mängder av stereotypa, islamofoba och invandringsfientliga uttalanden från företrädare för andra högerpartier.

Det är ingen tvekan om att demoniseringen av vissa grupper bidragit till att normalisera och legitimera människors utsatthet, även här.

Det som sker i Gaza behöver leda till samtal om vad vi kan göra för att stoppa det som sker både där och här.

Det har varit outhärdligt att se hur den avhumaniserande retoriken från israeliska ledare, lett till att civila barn, kvinnor och äldre i Gaza, berövats sina mänskliga rättigheter och porträtterats som skyldiga till sin egen död.

Sveriges regerings svek mot den palestinska befolkningen är enormt, beslutet om att dra in det ekonomiska stödet till UNRWA´s hjälpinsatser har förstärkt dessa människors utsatthet ytterligare.

En betydande del av historiens mest fruktansvärda gärningar, har utförts av människor som betraktat sig själva som ”civiliserade och upplysta”.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Anders Cardell växte upp i det lilla brukssamhället Hallstahammar och i stockholmsförorten Östberga.
Han blev anställd på Fryshuset i slutet på 80-talet där han arbetade fram till att Anders Carlberg gick bort 2013.
Anders har varit aktiv i olika former av ideell verksamhet parallellt med sitt ordinarie arbete. De senaste åren har varit starkt präglade av att han har blivit förälder:
– Jag skriver för att jag känner ett ansvar för att göra det jag kan, med de resurserna jag har, för att skapa ett bättre samhälle, säger Anders.
Anders Cardell är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.